25 de juliol 2009

Memòria fotogràfica. Algaida crea l'arxiu de la imatge

dBalears.cat 25-7-2009
J. Socíes. Ja ho diuen, que per conèixer el present d'un poble cal tenir esment del passat. I també diuen que amb les imatges un pot extreure una visió més nítida del que un dia fou el present. Per això Algaida fa una passa endavant i s'endinsa en el seu passat llunyà i recent amb la creació de l'Arxiu municipal de la Imatge i el So.
Aquesta eina que "ha de servir per compartir el patrimoni fotogràfic de tot el poble, que sigui del poble i que la gent se'l faci seu, que s'identifiqui amb les fotografies, amb la història i el passat de la vila", assenyala Albert Herranz, qui serà l'encarregat de gestionar aquest arxiu algaidí.
Aquest nou lloc de trobada de la història fotogràfica i sonora d'Algaida neix amb la intenció de captar els arxius particulars, ja sigui amb la donació d'originals o bé amb la creació de còpies digitals. Herranz assegura que "servirà per refermar la identitat del poble. Alhora volem que serveixi per donar-lo a conèixer als nouvinguts, que en coneguin el passat i puguin viure'n el present amb més identitat".
Un altre objectiu d'aquest arxiu acabat d'estrenar serà atorgar-li una funció pedagògica. Entre els més menuts del poble, haurà de servir per acostar-los a les tradicions d'un passat llunyà que quedà immortalitzat per la màquina fotogràfica d'un o altre aficionat del poble.
Dins Algaida, ja hi ha un col·lectiu que ha arreplegat un bon grapat d'imatges antigues del municipi. És l'Agrupació Fotogràfica d'Algaida que, mitjançant la pàgina web www.afalgaida.org, ofereix un ampli ventall de fotografies del municipi agrupades en diferents categories i que ja representen un valuós patrimoni que molts pobles desitjarien.

El fotògraf del poble
El primer llibre de la col·lecció Seqüencial, que serà un dels eixos de coneixença de l'arxiu, s'inicià amb l'homenatge a Joan Balaguer Mulet (1921), un algaidí que després d'un temps d'aprenentatge a Campos obrí un estudi de fotografia al carrer del Laberint d'Algaida l'any 1945. Per la seva càmera han passat els grans esdeveniments del poble del darrer mig segle. Els Cossiers, els personatges de la vila i els racons avui ja desapareguts, gràcies a la feina de Joan Balaguer, perviuran molts de segles en la memòria col·lectiva, que ara Pere Ferragut i AlbertHerranz han posat a l'abast dels veïns amb aquest primer volum.
A partir d'ara, per molta de gent, la plaça d'Algaida tindrà un passat, un passat en el qual hi havia un cadafal amb baranes de marès, i no de ferro com ara, i una plaça on hi havia un espai per abeurar-hi els animals. Gràcies a les fotografies fetes per Balaguer i al so de les imatges, per molts algaidins el poble tindrà un passat al costat de la història escrita del qual s'hi podrà posar una fotografia que ajudarà a tenir-ne una versió millor.
Tots els veïns de la vila o persones que tinguin documents sobre el municipi podran deixar-los o enviar-ne les còpies digitals a l'Ajuntament d'Algaida. En un futur, podran ser consultats mitjançant una pàgina web que s'ha de crear com a punt de connexió directa entre l'arxiu i la societat algaidina.