23 d’agost 2008

Alcúdia: Un poblat inhabitable

dBalears.cat 23-8-2008
UGT i els veïns del poblat industrial de Gesa, situat a la carretera d’Alcanada, han denunciat el greu estat de deixadesa en què es troben els habitatges i la zona: rates, humitat i goteres
La secció sindical d’UGT Gesa Endesa i els veïns del poblat industrial de Gesa denunciaren ahir l’estat d’abandonament en què Endesa, propietària dels habitatges i dels terrenys, manté la zona. El poblat fou construït l’any 1957 i es troba ubicat a la carretera d’Alcanada (Alcúdia), just davant l’antiga central tèrmica. En total, als anys 50 s’hi construïren trenta cases per cedir-les, en règim de lloguer, als treballadors de la central.
Actualment, només tretze de les cases estan ocupades per treballadors de la central del Murterar, que han de conviure amb rates, brutícia, humitat i, fins i tot, amb manca d’enllumenat públic.
Assetjament
"Després que Endesa absorbís l’empresa Gesa, el poble va deixar de tenir els manteniments mínims i les famílies viuen ara en unes cases inhabitables", denuncià el representant d’UGT, Josep Manel Borràs. Segons el sindicat, al juliol la situació fou denunciada formalment a l’empresa, però aquesta mantingué una actitud "arrogant" i no donà resposta.
Els treballadors creuen que l’abandonament de la zona per part d’Endesa podria considerar-se un cas de mobbing immobiliari, ja que els habitants de les cases paguen uns lloguers molt baixos, d’entre 6 i 60 euros, i tenen dret a estar-hi fins a la jubilació. Actualment la zona està qualificada com a terreny industrial.
A banda dels habitatges, la colònia industrial disposava també d’altres dependències com ara un centre de relació social, una piscina, una zona esportiva i una església que es troben també totalment abandonades. El poblat de Gesa fou dissenyat per Josep Ferragut i Pou, un arquitecte de renom que recollia els corrents humanistes d’Europa. El seu valor patrimonial és un altre dels arguments defensats per UGT.
De fet, el secretari d’ARCA (Associació per a la Recuperació de Centres Antics), Joan Pasqual, visità ahir el poblat i afirmà que "la zona és de gran valor estètic i històric". "Cada segle ha anat proporcionant peces patrimonials i l’església i el poblat de Gesa són representatius d’una època d’Espanya que no es pot perdre", destacà Pasqual. Per això, el representant d’ARCA va prometre que cercaran "una figura legal per protegir la zona, ja que és representativa de com era la vida i com és pensava existencialment als anys 50".

Deteriorament del poblat de GESA a Alcúdia