03 d’agost 2008

Comencen les excavacions als clossos de Can Gaià

dBalears.com 3-8-2008

Ja fa tretze anys que els arqueòlegs excaven al poblat prehistòric de Portocolom. La zona reuneix aquests dies i durant tres setmanes una quarantena de joves, arqueòlegs i estudiants

Un any més, i ja en fa 13, que els arqueòlegs excaven al poblat prehistòric dels closos de Can Gaià, a Portocolom. Ahir al matí, una quarantena de joves, arqueòlegs i estudiants varen començar la campanya d’enguany, que durarà vint dies. Durant aquestes tres setmanes, les feines se centraran a acabar els exteriors de la primera naveta que es va excavar fa anys, quan s’inicià aquest projecte. La meitat dels participants es dedicaran a l’excavació al poblat, mentre que l’altra meitat es dedicarà a feines de laboratori, consistents en investigació, catalogació i classificació del material trobat.
Segons el codirector de l’excavació, Bartomeu Salvà, enguany "aturarem el que fèiem l’any passat i ens centrarem a excavar els exteriors de la naveta 1 per poder fer una publicació monogràfica i exhaustiva d’aquest indret. Esperam poder tenir-ho llest en un any o dos i després fer aquesta publicació ben completa. Enguany, amb els exteriors, volem saber si hi havia tallers, corrals i quina vida feien fora de la naveta", explicà.
Tots els assistents aniran rotant per totes les feines. En la campanya, hi participen arqueòlegs i estudiants d’arreu del món. Així, hi trobam joves de Mallorca, Galícia, València, Barcelona, Madrid, Estats Units, Anglaterra, Itàlia, Sèrbia, Polònia i Grècia. A més, hi prenen part vuit alumnes de l’IES de Felanitx.
Els arqueòlegs reivindiquen, una vegada més, la compra per part de les administracions públiques dels terrenys on hi ha tot el poblat prehistòric. Dels 14.000 metres quadrats d’extensió, només 2.000 són de propietat municipal. "Per estar segurs que aquests terrenys estiguin protegits per sempre, en demanam l’adquisició pública", hi insistí Salvà. També sol·liciten la creació d’un petit museu o centre d’interpretació on tenir dipositades totes les restes arqueològiques que s’extreuen dels closos.