12 d’agost 2008

La Fundació Amics del Patrimoni ha encarregat a l’artista brasiler Eder Santos la creació del tradicional llit de la Mare de Déu

dBalears.cat 12-8-2008
Si aquests dies anau a l’església dels Socors de Palma per venerar la seva Mare de Déu morta, us trobareu amb la sorpresa que no hi és. La imatge, del segle XVII, ha estat cedida a la Fundació Amics del Patrimoni per a la realització del ja tradicional llit de la Mare de Déu, ubicat a la sala gòtica de Can Weyler, i en el qual, des de 2003, difrents artistes d’art contemporani en fan la seva instal·lació particular.
Enguany, és el videoartista brasiler Eder Santos l’encarregat de vestir el jaç de la Puríssima. Per fer-ho, Santos s’ha inspirat en les flors i en el concepte d’assumpció, de manera que la Verge queda envoltada d’una tela fina de tul negre en la qual es projecten pètals de roses vermelles que s’eleven fins a l’infinit. En un ambient fosc i solemne, una música intrigant acompanya la instal·lació. Sembla el so d’un violí desafinat, però no ho és. "La música l’ha creada especialment per a l’ocasió un músic del meu poble, Paolo Santos, que construeix instruments a partir d’objectes reciclats", especifica l’artista.
"M’agrada molt el concepte de les flors. Representen la vida, la mort, el sentiment, l’amor... són especials per a mi", reconeix l’autor, que va veure clar el motiu de la seva proposta just entrar a la sala, el febrer passat.
El galerista Joan Guaita, encarregat de contactar amb l’artista per muntar aquesta instal·lació, reconegué "el treball espiritual" de Santos que, un cop més, ha sabut crear el llit de la Mare de Déu sense malmetre els cànons religiosos. "No acceptaríem mai cap artista que anàs contra l’Església", sentencià Guaita, que ha organitzat aquesta activitat precisament amb "l’objectiu de promocionar el patrimoni religiós de Mallorca".
El llit de la Puríssima s’inaugura avui vespre a les 20.00 hores, al carrer de la Pau número 5. La imatge es podrà veure fins dissabte, dia 16, entre les 19.00 i les 20.00 hores