05 d’agost 2008

Engolides per la urbs

dBalears.cat 5-8-2008
Més d’un centenar de possessions i cases rurals sobreviuen encara enmig de Ciutat. La majoria estan ensorrades i sense protecció
Enmig de blocs de pisos, adossats i naus industrials "malviuen" a Ciutat més d’un centenar de possessions i cases rurals. La seva arquitectura fa que aquestes construccions siguin úniques, encara que amb els anys han anat minvant. El motiu, el creixement urbanístic desmesurat de Palma.
Ara bé, el principal problema per a la preservació d’aquests edificis és la manca de protecció per part de l’Administració. "La majoria d’aquestes cases no està inclosa dins el catàleg municipal", explicà ahir Roberto Fernández, bon coneixedor de les possessions ciutadanes i coautor del llibre Història i arquitectura del terme de Ciutat, juntament amb Gaspar Valero.
A més, des del 2003 l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (Arca) ha sol·licitat als diferents equips de govern de Cort la preservació de 94 d’aquestes cases. "Malgrat la declaració de bones intencions del Consistori, els moviments per a la protecció són massa a lents. Amb el temps, les possessions desapareixen", aclarí Xavier Terrassa, d’Arca.
La zona amb més perill d’urbanització imminent i, per tant, de desaparició dels edificis és el corredor de la carretera de Manacor fins a Son Ferriol. En aquesta es troben les cases de Son Pi, Son Morlà, Son Regalo, Son Ferrando i la Punta. També l’espai entre la carretera d’Inca i Manacor és especialment delicada, amb Son Gofis, Son Güells o Son Llegany, aquesta darrera és "una casa senzilla però ben interessant, que roman abandonada i tapiada", diu Fernández. Succeeix el mateix al polígon de Cas Pastors.
La llista de possessions és ben llarga: Son Morlà, Son Ametller, Son Ramions, Can Granada, Son Espases Nou, etc... Un patrimoni que, si no s’actua en breu, acabarà davall les excavadores.