04 d’agost 2008

Santa Creu tornarà a veure la llum

dBalears.cat 4-8-2008
Els tretze vitralls del temple seran restaurats i s’eliminaran les proteccions de fibra de vidre que treuen claror. La intervenció durarà un any i costarà 614.974 euros
Francesca Marí. Els raigs del sol entraran de nou a l’església de Santa Creu fins a donar-li un aspecte "gairebé irrecognoscible". Així almenys ho asssegura l’arquitecte del Bisbat, Tomeu Bennàssar, que des de fa setmanes treballa en la restauració del temple.
La fisonomia de l’església no baratarà gaire, encara que la intervenció als tretze vitralls serà capdal per renovar-ne la imatge. L’actuació als vidres serà la major actuació que s’haurà de fer, però no serà l’única. En concret, s’hauran de treure les proteccions de fibre de vidre que es col·locaren fa vint anys rere els vitralls. "Caldrà llevar aquesta protecció, després haurem de treure els muntants d’acer que ja estan espatllats i desmuntar els cristalls un a un per netejar-los i restaurar-los", afegí l’arquitecte.
Aquesta serà una tasca molt minuciosa i que es perllongarà per espai d’un any aproximadament. Una vegada reparats els tretze grans vitralls es tornaran a fixar i, per tal de prevenir desperfectes com els dels darrers temporals, s’hi col·locarà al darrere un cristrall blanc.
De moment, les bastides encara no s’enfilen per les parets de Santa Creu, una de les quatre primeres parròquies de Ciutat. L’Ajuntament de Palma encara no els ha concedit els permisos per començar a muntar la "paret" de ferros. Així i tot, les obres ja han començat les tasques i el tragí d’ormejos és constant.
A més dels vitralls, Bennàssar assenyalà que també s’hauran d’arreglar les cornises i part de les pilastres, com també la restauració de les terrasses i ampits de la coberta de les naus laterals. "El ferro que els subjectava ha cedit, cosa que provocà que alguns trossos de marès caiguessin. Són un perill", assegurà Bennàssar alhora que apuntà que de moment han tomat les parts que estaven a punt de caure fins que no arribin els permisos de les bastides de Cort.
El projecte de restauració i adequació clourà amb una nova instal·lació elèctrica, el canvi d’enllumenat monumental i artístic, i l’automatització de les campanes. El pressupost puja a 614.974 euros, un 60% del qual l’aportarà el Govern (368.984,76). De totes maneres, segons Bennàssar, aquesta quantitat no és suficient per sufragar tota la restauració. "Aquests doblers provenen d’un acord entre l’expresident Matas i el bisbe Jesús Murgui, però cal tenir en compte que aquesta serà una intervenció de mínims, per arranjar les coses més urgents", apuntà Bennàssar.
Aquest estiu l’activitat restauradora a patrimoni eclesiàstic va a l’alça amb les intervencions a Santa Eulàlia, Felanitx, Son Servera o la Seu. Així i tot, des del Bisbat mantenen que no és suficient per