19 d’agost 2008

Rètols

diariodemallorca.es 18-8-2008
Cartas al director
Rètols
L´Ajuntament de Palma ha fet la proposta de canviar els rètols dels noms dels carrers, ara de marbre, per uns altres de metall. Sembla que la intenció de l´Ajuntament és introduir aquests nous rètols tan sols a l´eixample i barriades perifèriques (únicament a les de nova planta o substitució). Per començar, consider que Palma és una unitat i aquest tipus d´actuacions es poden interpretar com greugues comparatius.
Hi ha elements urbans com les bústies, les voravies, els taxis, els autobusos, els indicadors de nom de carrer que donen personalitat a la ciutat. Per desgràcia a Palma mai s´han curat massa aquestes qüestions. Però des dels anys 40, es va implantar la placa de marbre per identificar els carrers. Fins llavors al centre antic s´utilitzava la rajola de ceràmica.
La placa de metall esmaltada mai ha estat pròpia de la nostra ciutat ni de cap poble de Mallorca. Les de marbre es fabriquen aquí i les altres s´haurien de dur de fora. L´estalvi que sembla que es podia produir per placa el consider ridícul ja que el montant total de la factura per aquests elements, no és significatiu respecte al conjunt de les despeses en mobiliari urbà.
Palma ja ha perdut, per desgràcia, els seus taxis singulars, no tenim cap model de voravia de la sentir-nos orgullosos, així que per favor, que l´Ajuntament atengui les peticions que hem fet des d´ARCA, l´associació que vetlla pel patrimoni de Mallorca i deixin els rètols dels carrers com estan, que son dignes i identitaris.

Concha Gallego. Vocal de la Junta d'ARCA