27 d’agost 2008

Els molins de Matas no van

dbalears.cat 27-8-2008
El projecte Molins de Campos, impulsat per qui fou ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, fa sis anys, ha resultat un “engany”. Encara que l’energia obtinguda tingui un valor de 9.000 euros, les despeses són superiors. Només el manteniment en val 200.000
M.A.Vaquer "Ens vengueren un projecte que havia de ser tot un negoci, però finalment ha resultat un engany". Amb aquestes paraules qualifica el batle de Campos, Guillem Ginard, el projecte Molins de Campos, impulsat per Jaume Matas ara fa 6 anys, quan era ministre de Medi Ambient.
La finalitat del pla esmentat consistia en la rehabilitació arquitectònica i ambiental dels molins del municipi, com també en la futura execució de programes d’activitats de caire ecològic, agrari, cultural, turístic i d’ús públic vinculades a la seva utilització. A més, el conveni assegurava "la reconversió dels molins tradicionals de vent en generadors d’energia eòlica", explica Ginard.
Era una iniciativa que volia donar resposta a dos problemes ambientals: millorar un espai degradat i obtenir-ne un recurs natural i renovable. No obstant això, amb data d’avui només una cinquantena de molins, de la xifra d’un centenar que s’havia acordat, s’han reformat i tan sols n’hi ha deu en funcionament. "Ens asseguraren que cada un generaria prou electricitat per proveir-ne tres cases, però en la pràctica no en generen ni els dies de vent", assegura Miquela Caldentey, propietària d’un dels deu que estan en ús.
Durant els tres anys que fa que el molí número 176, propietat de Caldentey, està rehabilitat i teòricament en condicions per fomentar l’energia renovable, només ha arribat a la xifra de 3.200 kW. Una quantitat molt baixa si es té en compte que el consum anual per casa és de 26.000 kW, segons dades del 2002 d’Unesa, associació espanyola de la indústria elèctrica.
"Tot i que l’energia obtinguda sigui limitada, el punt positiu d’aquest projecte és, sense cap dubte, l’element estètic que comporta", explica el batle. I és que ja se sap que Mallorca és terra de molins, i just a la zona de Campos n’hi ha gairebé 900. L’atractiu turístic que això suposa és una peça clau per al poble i, per aquest motiu, els propitaris dels molins rehabilitats "tenen l’obligació de cedir-hi el pas a tots els turistes que en reclamen la visita", comenta Caldentey.