01 de maig 2008

El Consistori adverteix que l’ampliació de l’hotel Formentor afecta un jaciment romà

Diari de Balears.com 1-5-2008
El Grup Barceló ha contractat un expert que farà una anàlisi arqueològica del solar
ELENA BALLESTERO. Pollença. L’Ajuntament de Pollença ha advertit el Grup Barceló que la proposta d’ampliació i reforma de l’hotel Formentor registrada al Consistori el passat 16 d’abril afecta un jaciment romà que figura a la carta arqueològica de les Balears, de manera que qualsevol actuació a la zona requerirà la presència d’un arqueòleg i el vistiplau de Patrimoni.
A aquesta primera advertència que es refereix a restes estructurals i ceràmiques de l’època romana situades allà on el projecte preveu un edifici de personal i un aparcament, se sumen, a més, les comprovacions que realitza el departament insular de Patrimoni després de rebre una denúncia la setmana passada sobre la troballa d’una taca de restes de ceràmiques al mateix solar, concretament a la zona on el projecte indica la instal·lació de la nova piscina de tipus llac.
Patrimoni està pendent de rebre l’informe d’un arqueòleg que es va desplaçar a la zona a finals de la setmana passada per comprovar la veracitat de la denúncia. Podria tractar-se de restes ceràmiques procedents del mateix jaciment, ja que amb prou feines els separen cinc-cents metres.
El Grup Barceló ja ha contractat els serveis d’un arqueòleg especialitzat, Mateu Riera, qui realitzarà una anàlisi arqueològica de tot el solar per garantir que les restes no se’n vegin afectades. L’arquitecte redactor del projecte d’ampliació i reforma de l’hotel, Pep Vich, i l’arqueòleg tenen pendent una reunió a Patrimoni per a principis de la pròxima setmana.
El Grup Barceló té previst fer les obres d’ampliació i reforma en diferents fases, si obté els permisos, la primera de les quals s’executaria a partir d’octubre. La primera fase del projecte que modificaria l’hotel Formentor se centra en la reforma de part de l’edifici principal de l’hotel, de manera que no afectaria les esmentades restes arqueològiques, encara que el projecte s’ha registrat com un tot.
Els plans d’ampliació i reforma de l’hotel encara no disposen de la preceptiva llicència d’obra municipal. Barceló va presentar la proposta el passat 16 d’abril i va ser precisament llavors quan els tècnics municipals van superposar el projecte amb la carta arqueològica de les Balears i s’adonaren que els plans coincideixen amb l’àmbit de protecció d’un jaciment compost per restes estructurals de l’època romana, pendents d’excavar. A la fitxa que consta sobre aquest lloc a la carta arqueològica de les Illes Balears figura com a proposta de protecció el tancament de l’esmentat jaciment i fixar un àmbit de protecció al seu voltant.
L’Ajuntament de Pollença espera, a més, que el Grup Barceló presenti un nou fotomuntatge de la proposta de la reforma i ampliació de l’hotel, que porta per nom «Una línia blanca al paisatge», per comprovar el possible impacte que pugui tenir sobre la zona mirant des de la platja. La construcció que més preocupa els responsables polítics és l’edifici de centre de convencions i SPA, una estructura de nova construcció de la qual fins ara no figurava cap fotomuntatge.