06 de maig 2008

Arca denuncia l'estat d'abandó de part de la murada d'Alcúdia del segle XVII

Diari de Balears Digital 6-5-2008

Part de les restes originals que encara es conserven habiten mig ensorrades enmig de fems i d'un aparcament de cotxes

Una part de la murada està esbucada per la col·lisió d'un autorca fa prop d'un any.
F.M. Palma. L'Associació per la revitalització dels centres antics (Arca) ha denunciat davant l'Ajuntament d'Alcúdia i el Consell de Mallorca l'estat ruïnós en què es troben els murs del baluard del rei, situats al nord de la murada de la ciutat. Si bé la murada, de l'any 1362, està en bon estat de conservació, ja fa temps que Alcúdia ha deixat mig oblidat part del seu segon recinte fortificat d'àmbit renaixentista. Aquest espai fou reformat a partir del segle XVI i s'acabà l'any 1660.
Avui per avui, en aquests indret només queden les bases del que fou el baluard i l'espai «s'ha convertit en un pàrquing de cotxes i en un niu de brutor», assegurà ahir Rafel Serra de la Creu, soci fundador d'Arca que ha denunciat el cas. «Fa temps que aquest patrimoni s'està degradant, però d'ençà de fa mig any aquesta situació s'ha agreujat de manera considerable. A més, hi ha el perill que aquestes pedres que han caigut desapareguin», afegí Serra de la Creu.
Segons el professor d'història moderna de la UIB, Miquel Deyà, la qualitat constructiva d'aquesta fortificació és molt deficiet, pura maçoneria. «Una de les teories, la qual jo defens, és que aquest segon cinturó emmuraat servia per aturar els atacs. La vertadera murada és la medieval» explicà el doctor i que aquest recinte fou esbucat al segle XIX quan ampliaren el poble.
Per la seva banda, el secretari d'Arca, Joan Pasqual, puntualitzà a aquest diari que «han de ser els estudiosos qui determinin la vàlua concreta d'aquest indret, però nosaltres el que demanam és que aquest lloc fa part del nostre patrimoni i no s'ha de maltractar».
Una de les parts de la murada s'esbucà el passat mes d'agost quan un autocar xocà contra el traçat renaixentista.
ARCA demana la recuperació del baluard del Rei a Alcúdia