dBalears.cat 19-5-2008
Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma creen una nova fundació
’Alzina, la Balear, l’Hispània, el Giraldillo... algunes de les representacions marines més importants de la nostra història sembla que a poc a poc van trobant un lloc on perviure al llarg dels anys. Ja l’havien tingut altres vegades, però les paraules sempre se les acaba enduent el vent i els projectes, sovint, sembla que restin enfonsats davall la mar, allà on ni tan sols és capaç d’arribar-hi el sol. El Museu Marítim protagonitzà ahir el Dia internacional dels museus. Un altre pic aquesta institució, clausurada el 1974, torna a ocupar l’agenda dels polítics i entra així dins aquesta maror de gestions, promeses i compromisos.
El Museu Marítim no és encara una realitat, i segurament estarem encara anys a veure’l, però de moment ja se n’ha fet el primer pas, potser el més important, però no el definitiu. La Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i les seves homòlogues al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma (totes tres, per cert, carteres pertanyents a Unió Mallorquina) han començat a redactar els estatuts de la futura Fundació per al Museu Marítim de Mallorca. Una unió que presentaren ahir amb una imatge atípica darrere i que recordava aquells anys en què Palma era ben bé una ciutat marinera per excel·lència i la mar, i els seus llaüts, acaronaven la murada de Ciutat. "Palma té un passat mariner i necessitam un museu que ho expliqui" afirmà el Conseller de Medi Ambient , Miquel Àngel Grimalt, per afegir que "tenim el patrimoni més important de la Mediterrània i volem que aquest museu en sigui la referència". En l’estampa, l’acompanyaren, entre altres, la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve; la tinent de batle, Cristina Cerdó; o el president d’UM, Miquel Àngel Nadal.
El futur Museu Marítim no té encara ni dates ni ubicacions establertes. És idea d’aquesta Fundació que l’antic edifici de la Transmediterrània aculli aquest museu. "És un espai cèntric, que està al port i on podríem tenir barques a la mar", assenyalà el conseller. "Haurem d’arribar a un acord amb l’Autoritat Portuària per a l’adquisició d’aquest edifici". >> >> Una negociació que iniciarà "un camí d’incògnites temporals", si bé el que queda clar per al nou ens és "que aquest és un projecte de no-retorn", una iniciativa que es posarà en marxa independentment del color polític que hi hagi d’aquí a tres anys. "Nosaltres hi aportam uns pressuposts inicials sobre els quals, en el cas que no prosperassin, els nous polítics haurien de donar moltes explicacions als ciutadants".
Els patrons fundadors de la Fundació per al Museu Marítim seran les tres administracions reunides ahir dematí. Tot i això, tal com afirmaren, són oberts a altres patrons tant públics com privats.
Un anunci tanmateix, el que feren ahir les tres intitucions, que no és nou i que altres vegades ha quedat en paper mullat. L’any 2004, el mateix Consell de Mallorca, també amb UM al capdavant, anuncià la creació d’una fundació per constituir el Museu. Llavors, l’aleshores conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Borràs (UM), descartava l’edifici proposat en aquesta ocasió l’antiga Transmediterrània, "per massa petit", i "ja que fem un museu, l’hem de fer bé", assegurà.
El Museo Martítimo de Baleares va estar ubicat al Consolat de la Mar entre els anys 1951 i 1974. El 1972 hagué de tancar per reformes i, dos anys més tard, fou desmuntat per ubicar-hi les oficines de la Delegació Provincial del Movimiento. Aquest tancament suposà una sort diversa per als seus fons. Alguns objectes es tornaren als seus propietaris, altres anaren a parar al Museu de Mallorca i, molts, s’acabaren perdent per sempre més. Després de la clausura de l’espai, aviat s’organitzà un grup de pressió que culminà en l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca, una peça clau dins aquest engranatge institucional. Dins aquesta entitat, s’ha de recordar la figura de Xavier Pastor, que ha estat un ferm lluitador per la causa.
Per fer un tastet, petit, del que fou i del que podria ser el Museu Martítim, el Museu de Mallorca ha habilitat aquest cap de setmana, i de manera permanent, una sala amb alguns dels objectes recuperats de l’antiga institució. S’hi poden trobar elements com ara un rodó de vuit clavilles, dos fanals de final de segle XIX, una caixa de bord o diverses reproduccions i pintures marítimes.
19 de maig 2008
Museu marítim: un altre pic dins la maror
Etiquetes de comentaris:
Ajuntament de Palma,
Consell de Mallorca,
Diari de Balears Digital,
Govern Balear,
Museus,
Patrimoni marítim