22 de maig 2008

Així serà el baluard del Príncep

dBalears.cat 22-5-2008


Cort integrarà un centre d’interpretació a l’antiga fortificació militar. Les obres de rehabilitació començaran el segon semestre de 2008
A l'esquerra, el Baluard del Príncep en l'actualitat. A la dreta, en el futur.
Laura Morral. L’Ajuntament de Palma convertirà les gairebé dues hectàrees que ocupa el baluard del Príncep, situat a la confluència entre les Avingudes i el passeig marítim, en un centre d’interpretació del nucli antic dirigit als visitants de la ciutat. Aquest equipament consistirà en un edifici de la mateixa tipologia que el de les Voltes i , a diferència de l’anterior projecte del PP, estarà integrat dins la zona antiga de Palma.
Aquest edifici tindrà un petit saló d’actes i un magatzem al soterrani, una cafeteria amb serveis, recepció i botiga.
D’aquesta manera queda reflectit en el Pla director del baluard del Príncep, que presentà ahir la batlessa de Palma, Aina Calvo, juntament amb la regidora d’Urbanisme Yolanda Garví i l’arquitecte Elías Torres.
Les obres
La batlessa va destacar la rehabilitació d’aquest enclavament, que va ser recuperat a partir de la demolició dels habitatges militars situats des de feia dècades sobre aquest segment de l’antiga fortificació. A la vegada, va remarcar que el nou baluard del Príncep representarà un espai “essencial” per a Palma, que donarà continuïtat al “corredor estratègic” de la façana marítima. Malgrat que el Consistori no n’ha perfilat encara un projecte definitiu per a la reforma del baluard –que s’està desenvolupant en aquest precís moment–, Garví va avançar que les obres començaran, segons s’ha planejat, el segon semestre d’enguany.
En aquesta primera fase, l’Ajuntament té previst restaurar el llenç de la murada i s’adequarà la recent descoberta i antiga porta del Camp. En la segona etapa, s’escometrà la rehabilitació interior per poder ubicar-hi aquest centre d’interpretació de les antigues murades. Així, tot el conjunt del baluard es preveu que estarà acabat al final de 2009. Per Garví, el projecte que es presentà ahir es donarà a conèixer al Consell de Regència i a la Comissió del Centre Històric perquè les entitats socials expressin el seu criteri sobre la proposta plantejada. La idea és sotmetre aquest projecte inicial a les correccions que siguin necessàries.
Alhora, la responsable municipal d’Urbanisme manifestà que la restauració d’aquest edifici respon al nou model de ciutat que el Consistori vol per a Palma i que consisteix a “guanyar Palma a la mar i al futur”. Sobre això, afegí que fins ara, la ciutat “ha estat vivint d’esquena a la mar”.
En la mateixa línia, l’arquitecte Elías Torres informà que aquesta proposta s’ha dissenyat amb la idea de donar continuïtat al tractament arquitectònic de la resta de la murada fins a l’Almudaina, de la qual dista un quilòmetre.
Tant és així que l’arquitecte explicà que la restauració respectarà “la tipologia de tot el conjunt militar”, però que també es reformarà perquè esdevingui un entorn “obert i cívic”. Al marge d’aquestes consideracions, Torres matisà que les obres que es duran a terme utilitzaran tots els desnivells del mateix baluard. La recuperació de l’edifici permetrà redescobrir el passat de la ciutat i alguns dels seus elements patrimonials més característics.
El projecte d’esbucar els habitatges militars del baluard del Príncep començà l’any 1998, durant el mandat del batle Joan Fageda, mitjançant un conveni amb el Ministeri de Defensa.
24.496 metres quadrats
La superfície que s’enderrocà fou de 24.496 metres quadrats i s’estenia entre la plaça Bala Roja, bastió del Príncep i l’avinguda Gabriel Alomar i Villalonga. La demolició de les construccions militars que es varen realitzar el mes d’abril de 2007, varen tenir un cost de 2,4 milions d’euros assignats.
A partir d’aquí, l’Ajuntament recuperà tot el conjunt del baluard i la porta del Camp amb un ambiciós projecte que ja es troba gairebé definit. El reallotjament de totes les persones que hi vivien ha estat la part més complexa de tot el procés. Els 40 inquilins que encara habitaven en aquests pisos foren reubicar a nous immobles situats al barri del polígon de Llevant entre els mesos de setembre i novembre.