24 de maig 2008

Son Real: futur incert

dBalears.cat 24-5-2008

Els arqueòlegs treballen per tornar la necròpolis al mateix estat dels 60
Elena Ballestero .La seva ubicació geogràfica, en primera línia de mar, el condemna a desaparèixer amb el pas del temps. Fins i tot quan als anys 60 començaren les primeres excavacions a la necròpolis de Son Real, dins el terme municipal de Santa Margalida, els experts acordaren desmuntar una de les seves espectaculars navetes per garantir-ne la conservació en un museu.
Des de llavors, la naveta de Son Real ha estat al municipi d’Alcúdia i de fa més poc al Museu de Mallorca, indret on es troba actualment.
Els temps han canviat i la prioritat dels arqueòlegs és ara per ara la de consolidar in situ aquests restes úniques a la Mediterrània per alentir tan com sigui possible el seu deteriorament, que es pot endarrerir diverses generacions.
Ahir acabà la campanya d’excavacions d’enguany, que ha estat finançada amb un pressupost de 12.000 euros pel departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, a través d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Balears Sostenible, propietària de la finca on s’ubica el jaciment.
Precisament, entre les novetats de la campanya d’excavacions d’enguany hi destaca el fet que, per primera vegada des del seu trasllat, han quedat al descobert els fonaments de la naveta que es dugué al Museu de Mallorca.
Els treballs d’excavació i consolidació de les restes han estat dirigits enguany per l’especialista Margalida Munar, que encapçala un equip d’experts integrat també per Joan Santmartí, Joan Hernández, Damià Ramis i Mateu Riera. L’equip treballa amb més de dos mil fotografies fetes en els anys 60 per restituir les restes a l’estat original que presentaven quan la necròpolis fou excavada per primera vegada. Així, s’identifiquen una per una totes les pedres per tornar-les al seu lloc original.
La necròpolis de Son Real ha estat molt exposada a diferents danys al llarg dels darrers anys. A més de l’erosió natural provocada per la mar, la manca de protecció respecte de l’agressió humana hi ha fet molt de mal. Actualment només hi ha una tanca dissuasiva però que no impedeix trepitjar el jaciment.
Així mateix, aquest jaciment es únic a la cultura talaiòtica en el context de la seva època, no tan sols de Mallorca sinó de tota la Mediterràni occidental.