05 d’octubre 2009

El quarter de ls carrabiners. ¡Malditos roedores!

Cartes dels lectors
L'Ajuntament de ses Salines la setmana passada va començar a enderrocar el quarter dels carrabiners de la Colònia de Sant Jordi per culpa de quatre rates. El motiu principal pel qual l'Ajuntament de ses Salines ha decidit esbucar aquest edifici tan singular i històric és la queixa d'uns veïnats per l'abandonament de l'antic quarter i la brutor del solar del costat, que diuen que és un niu de rates. Certament, devora la caserna hi havia molta brutor acumulada. Emperò el Consistori va pensar que per llevar les rates era necessari enderrocar l'edifici i aprofità una ajuda del Ministeri per dur a terme l'enderrocament, sortosament l'avís que s'estava duent a terme la malifeta de l'esbucament va arribar a ARCA, a Patrimoni Històric del Consell Insular i un inspector va arribar a temps per aturar tan absurda destrucció.

A veure, per llevar quatre rates és necessari esbucar l'edifici? Si es fa net el solar que estava ple de brutor i es fa un tractament raticida, amb quatre duros en sortim i no tenim necessitat de destruir el quarter, i l'ajuda del Ministeri per crear llocs de feina es pot emprar en fer net i restaurar l'edifici. Tots els monuments i edificis històrics que resten abandonats per falta de mitjans o sensibilitat oficial, si hi ha quatre rates, els hem de tomar? Ens quedarem sense patrimoni per culpa de les rates? ¡Malditos roedores! Però..., si matar quatre rates no costa res. Sortosament, al Consell hi ha un poquet més de seny i esperem que pròximament el protegeixin de bon de veres i ordenin la seva rehabilitació. Però, es castigarà exemplarment els responsables de la malifeta per evitar nous atemptats?

Darrerament a Mallorca s'està destruint molt de patrimoni. La Llei de costes, feta des de Madrid, que allà no hi ha platja, es volia carregar tots els escars. L'edifici tan singular de la platja de cala Tuent és al corredor de la mort, en espera de la seva demolició, Son Mosson, les cases de Son Santiscle i ara volien destruir el quarter dels Carrabiners, quina serà la pròxima demolició? Té la culpa la ineficàcia i la insensibilitat de l'Administració? O tal vegada tinguin la culpa les rates? ¡Malditos roedores! En aquests moments estic molt preocupat, aterrit, destrossat, no puc enviar saliva a causa de l'angúnia, un amic m'acaba de comunicar que ha vist uns ratolins devora el castell de Bellver. Que Déu el protegeixi! Els historiadors es queixen que no hi ha cap edifici o monument de la Mallorca dels vàndals i bizantins, més de 450 anys d'obscuritat i desinformació històrica. Però..., i què quedarà de la Mallorca de principi del segle XX al ritme de destrucció actual? Ens passarà com als vàndals?
No es valora l'arquitectura de principi de segle passat per singular i imaginativa si no és d'arquitecte amb pedigrí.

S'han destruït edificis i monuments singulars arquitectònicament i amb gran valor etnològic, principalment per motius econòmics, també per insensibilitat dels que comanden i en ocasions per ideologia. Testimonis d'altres conceptes de bellesa, estètica i personalitat, peces úniques, referents inqüestionables d'altre temps i d'altra manera d'entendre la vida van desapareixent ràpidament. Què ens quedarà de tots aquests edificis de la primera meitat del segle passat, que caracteritzen i donen personalitat als nostres barris, si no es protegeixen?

BENET BOHIGAS I MORENO. Palma