11 de desembre 2007

Una mostra repassa en imatges la memòria històrica de Palma

Diari de Balears Digital 11-12-2007

L’IEB inaugura avui l’exposició fotogràfica a l’Espai Ramon Llull
F.MARÍ. Palma. Des de les desfilades del comte Rossi pels carrers palmesans el 1936 fins a la constitució del primer Govern autonòmic el juny de 1983, quaranta-set anys d’història s’arrepleguen ara en una exposició fotogràfica que es podrà veure a partir d’avui capvespre a l’Espai Ramon Llull de Palma.
Coincidint amb el 30è aniversari de les eleccions de 1977 i de la Diada de l’autonomia, l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) ha volgut fer un repàs de l’evolució social, econòmica i històrica de Ciutat a través de 246 fotografies. Imatges de les mobilitzacions franquistes, la visita del dictador a la capital l’any 1947 o aspectes de la vida quotidiana dels anys quaranta són el punt de partida d’aquest recorregut, en el qual també prenen una important transcendència les grans transformacions estructurals de Palma.
Javier del Hoyo ha estat el coordinador d’aquesta mostra titulada Palma 1936-1983. Aquesta, però, no és la primera exposició d’aquestes característiques que realitza l’IEB. «Durant deu anys s’han organitzat un seguit d’exposicions que recuperen la memòria de la nostra història més recent», explicà ahir el president de l’IEB, Sebastià Serra, durant la presentació de la mostra. En concret, durant deu anys s’han duit a terme 16 exposicions diferents que han recorregut tant les Illes Balears com el Principat i el País Valencià, i que prenien com a objectiu la divulgació de l’evolució ciutadana.
El repàs històric de l’exposició ciutadana es clou amb l’ambient dels anys 70 i inici dels 80, amb la gran mobilització de la Diada per l’autonomia i la constitució del primer Govern balear. Tanmateix, la història política no n’és l’única protagonista. Les festes de l’Estendard, de Reis, la Beata o personatges populars com Guillem Timoner i Maruja Garcia aporten el caire social a l’exposició, que serà oberta fins al 5 de gener.
Així mateix, un audiovisual de mitja hora de durada repassa, d’una manera més dinàmica, els esdeveniments més cabdals d’aquesta mostra, que ha recuperat imatges de nombrosos arxius, entre els quals el de Casa Vila, Casa Planas, Joan Llompart, foto Castell i Miquel Font.