04 de desembre 2007

La plaça dels Pelegrins del santuari de Lluc canviarà la seva pavimentació

Diari de Balears Digital 4-12-2007

L'autorització de la ponència tècnica ha de ser aprovada per la Comissió de Patrimoni

Imatge: La plaça dels Pelegrins, amb la coneguda font i el passeig de teixos, serà modificada a la part asfaltada.
M.M.RAYÓ. Palma. L'entorn del santuari de Lluc pot canviar la seva fisonomia en breu. L'esplanada de la plaça dels Pelegrins deixarà de tenir un paviment de ciment gris i tristot per passar a vestir-se amb pedra tallada, cosa que donarà una certa uniformitat a l'emblemàtic espai. Aquesta és, per ara, la proposta que aprovà la ponència tècnica de Patrimoni Històric el passat 27 de novembre, i que ara haurà de ser ratificada per la Comissió de Patrimoni del Consell el proper divendres dia 14.
En concret, el projecte d'obra té una doble funció. D'una banda, aprofundir en l'embelliment del paratge més característic de la serra de Tramuntana i de l'altra, impedir que la contaminació dels vehicles cali en l'entorn i degradi el santuari. Així ho confirmà ahir el prior del monestir, Jaume Reynés, qui explicà que aquesta és «una manera de barrar el pas als cotxes que entrin a l'esmentada plaça i evitar així el desgast que això suposa per a la zona, en la qual hi ha una font i un jardí de teixos, que és un arbre protegit».
Així mateix, aquesta no és una proposta nova, segons Reynés, ja que fa anys que els responsables del santuari sol·licitaren el permís per treure el ciment de la plaça dels Pelegrins. Les obres podran donar, doncs, una certa uniformitat a l'espai i, a més, contribuiran a embellir l'entrada d'aquest monestir amb més de set-cents anys d'història quan, segons conta la llegenda, s'edificà una capella per acollir la imatge de santa Maria de Lluc, trobada per un pastor i un monjo dins un roquissar vora un torrent de la zona.
La ponència tècnica de Patrimoni també discutí sobre les esmenes de deficiències del pla especial de protecció i reforma interior del nucli urbà de Lluc, que ara queda pendent de l'informe a la Comissió Insular d'Urbanisme.
Aquesta ponència, encapçalada pel director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, està composta pels tècnics del Consell, a més a més de diversos responsables d'Arca i de la Societat Arqueològica Lul·liana.