Diari de Balears 27-12-2007
Una exposició de l'IEB repassa la vida politica, quotidiana i social de Palma des del 1936 fins el 1983
ANTONI MATEU. Palma. Desfilades feixistes per les Avingudes, mallorquines vestides de manola a la sortida de l'església, mariners americans que van de males caceres pel carrer dels Apuntadors o per la Drassana mentre els al·lots juguen damunt el trespol de la plaça, dones falangistes que fan feina disciplinadament sota lemes autoritaristes...
Aquestes són algunes de les fotografies que fins dia 5 de gener es poden veure a la Casa de Cultura del carrer de Ramon Llull de Palma. Es tracta d'una exposició organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics que mostra l'evolució de la ciutat per mitjà de la imatge des del 1936 fins el 1983. Les imatges en qüestió mostren, no tan sols els esdeveniments polítics de Palma, sinó també escenes de la vida quotidiana, de les ofertes d'oci de l'època, dels esports, de l'evolució urbanística de la ciutat, etc.
«La imatge -explica Sebastià Serra, director de l'IEB- és una font indispensable per a l'estudi del passat i el present. La fotografia, però, té una altra vessant. I és que les imatges són un document capaç de provocar sensacions en qui les mira. Aquestes imatges provoquen emocions i porten a la memòria antics records dels moments viscuts». El cert és que els paisatges i les escenes que han aportat els arxius de la Casa Vila, Casa Planas, Foto Castell, Ramon Rullan, Miquel Font, Andreu Muntaner, el mateix Ajuntament de Palma o la premsa mateixa, fan que el visitant de l'exposició s'hi identifiqui. Aquestes fotos formen part de la consciència col·lectiva dels palmesans i, per extensió, dels mallorquins.
Potser una de les més imatges que més sobta és la de la benedicció de la creu dels Caídos de l'esplanada de la Seu als anys quaranta. Allà hi apareix el bisbe i tota la canongia enrevoltada d'escolans. I al fons, ni hotels, ni passeig marítim, ni, fins i tot, pins. Només la mar i un vaixell enmig de la badia. Altres fotos curioses són, per exemple, la d'un concurs que va tenir lloc a Palma el 1942 entre el Club Natació de Palma i el Club Mediterrani de Barcelona. En aquell temps només hi havia a Mallorca una piscina que reunís les condicions necessàries perquè s'hi fes una competició. Després de dos dies de proves, guanyaren els mallorquins.
La transformació arquitectònica també hi és reflectida. Una de les imatges mostra l'enderrocament del conjunt modernista del Teatre Líric. Tot són enderrocs i el cilindre, com l'anomenaven un temps, aplana el sòl. Una altra mostra el passeig Mallorca sense les seves arcades característiques i gairebé nu d'edificis. Les cròniques de la vida social de la Mallorca turística també hi són. N'és un exemple l'arribada triomfal a Palma de Maruja García Nicolau després que l'haguessin coronada Miss Europa el 1962.
De finals dels anys seixanta, destaca una fotografia de la redacció del diari Baleares. Situat al número 9 del passeig de Mallorca, talment com ara. Hi apareixen els redactors Antoni Pizà, Pedro Adrover, Jaime Jiménez i el seu pare Javier Jiménez. Tots, camisa blanca i corbata negra. Alguns cigar en mà. Això sí que ha canviat.
Per tant, aquestes imatges tal vegada en