08 de desembre 2007

Escorca: La ruta de Pedra en Sec s’equipararà al camí de Santiago o la ruta del Quixot

Diari de Balears Digital 8-12-2007

El Consell negocia amb el Govern central la seva inclusió en el catàleg de grans rutes

Imatge: Catalina Julve i Francesc Cladera visitaren ahir el refugi de Son Amer a Escorca.
ELENA BALLESTERO. Escorca. La ruta de Pedra en Sec figurarà als catàlegs de les rutes nacionals d’excursionisme, al costat d’altres coneguts itineraris com el camí de Santiago o la ruta del Quixot, i passarà a promocionar-se a les fires internacionals de turisme. Així ho va explicar ahir la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve, durant una visita al refugi de Son Amer a Escorca.Julve va explicar que el seu departament vol promocionar la ruta de Pedra en Sec, i així ho va comunicar a la Ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, durant una recent visita a Madrid. «A la ministra, li va semblar molt bona idea equiparar-la a altres rutes nacionals i ara treballam per remetre-li tota la documentació necessària, va dir Julve.
El director insular de Medi Ambient, Francesc Cladera, va avançar que «no serà fàcil aconseguir-ho i, encara que pensam que complim tots els requisits necessaris, la tramitació serà llarga».L’equip de la Conselleria insular de Medi Ambient vol explotar l’atractiu turístic d’aquesta ruta, que compagina el turisme de naturalesa amb la divulgació del patrimoni etnològic de les Illes. Així, la consellera Julve va avançar també que s’està treballant per utilitzar la ruta de Pedra en Sec com un reclam del turisme afí a la caça major, un projecte que encara es troba en fase embrionària i que passaria per aprofitar les poblacions controlades de cabra mallorquina. Precisament la setmana passada la consellera va viatjar al principat d’Andorra, on també s’aposta pel turisme de muntanya, per intercanviar idees sobre aquest projecte.
La ruta de Pedra en Sec ofereix un recorregut de prop de 300 quilòmetres lineals, que van des del terme municipal de Deià fins a Pollença travessant tota la serra de Tramuntana. Actualment disposa d’una xarxa de cinc refugis en actiu: els de Muleta, Son Amer, Pont Romà, Tossals Verds i Can Boi. El Consell treballa, a més, per incorporar a la xarxa gestionada per la institució insular els refugis del Castell d’Alaró i el de Sa Coma d’En Vidal (Estellencs) i per rehabilitar les cases de Sa Trapa, gestionades pel Gob.
La xarxa de refugis del Consell de Mallorca ronda el 90 per cent d’ocupació durant les festes de Nadal assolint així una xifra rècord de reserves.
Encara que l’ocupació descendeix notablement entre setmana, els caps de setmana es dispara la demanda i és que fins ara els senderistes que s’allotgen als refugis del Consell són principalment mallorquins que fan excursions els dies no laborables.
El refugi de la Muleta presenta un 62'08 per cent d’ocupació els caps de setmana de desembre, un 85'10 per cent el refugi de Son Amer, un 39'47 per cent el del Pont Romà, un 94'17 per cent el de Tossals Verds i un 64'84 per cent el de Can Boi.