11 de desembre 2007

Les discrepàncies entre la propietat dificulten la venda de Santueri

Diari de Balears Digital 11-12-2007
Fa deu anys el Consell elaborà un pla per restaurar-lo en set anys
Imatge: El castell de Santueri fa molts anys que està enmig de les negociacions, però continua degradant-se.
JOAN SOCIES. Felanitx. La propietat del castell de Santueri a Felanitx està en mans de diferents persones, fet que de moment impossibilita la seva venda. Aquestes discrepàncies han fet anar en orris tots els intents de les institucions per arribar a un acord ja sigui de compra-venda o bé per la creació d’una fundació entre la propietat i les administracions.A finals de la passada legislatura, el conseller insular de Patrimoni, Joan Cerdà, fou el darrer que públicament intentà una entesa sense sortir de les negociacions amb èxit. Així que sembla que la fortalesa felanitxera no acaba de voler recobrar la seva esplendor d’altre temps.
Una de les apostes del dos partits amb més representació a l’Ajuntament de Felanitx, PP (ara al Govern) i el PSOE (a l’oposició) fou la promesa d’aquirir el castell de Santueri, un indret del municipi felanitxer que fa alguns anys que està en boca de tots. Però sembla que tots els contactes són infructuosos, ja que les discrepàncies en la propietat fan molt difícil la intervenció de les administracions.
Però si alguna cosa queda clara de tot aquest procés és que entre una cosa i l’altra el castell va deteriorant-se dia a dia i sobretot d’ençà de la polèmica sorgida per l’espoliació feta per Rupert Spillmann, el ciutadà suís que s’emportà peces cap al seus país i que posteriorment lliurà al Consell de Mallorca.
Això era al 2002, aquell mateix, la propietat del castell i de la finca, que engloba diverses cases de possessió, rebutjaren una oferta multimilionària d’un empresari alemany per adquirir el castell, mai no es va dir la xifra, però superava els 1.400 milions de pessetes.
Aquesta pàgina web sorgeix a la xarxa com la pàgina oficial del castell. Hi podem trobar detalladament tota la història del castell i sembla que està escrita pels propietaris o algú molt pròxim, ja que en un moment diu que d’ençà que fou declarat BIC al 1949, «desde 1967 ¡en casi 40 años! no ha aparecido ni un céntimo de € de subvención».