22 de desembre 2007

El Consell vol incloure a la moratòria es Caülls de Marratxí i es Guix d’Escorca

Diari de Balears Digital 21-12-2007

L’acord que Armengol proposarà a Font suspèn les ART, cala Blanca i cala Marçal
La consellera del Territori, Maria Lluïsa Dubón, i la presidenta del Consell, Francina Armengol, ahir. Foto: S. AMENGUAL.
QUIM TORRES. Palma. L’Executiu del Consell vol incloure en la moratòria urbanística que decretarà a principi de gener els urbanitzables des Caülls (Marratxí) i des Guix (Escorca), amb l’objectiu de trobar la manera de desclassificar-los. En ambdós casos, ajuntaments governats pel PP han avalat les urbanitzacions tot i l’oposició que aixequen.La presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol, anuncià ahir que es reunirà —probablement dia 28— amb el cap de l’oposició insular, Jaume Font, amb l’objectiu d’assolir un «gran pacte pel territori» que serveixi per tancar el redactat concret de la moratòria.
Armengol demanarà que el PP doni suport a una moratòria que suspengui cautelarment les àrees de reconversió territorial directa previstes al Pla Territorial i que ha denunciat la Fiscalia. Però també aturarà qualsevol projecte que afecti cala Blanca (Andratx) i cala Marçal (Felanitx) i l’hotel del camp de golf des Pujol (Santanyí), com ha demanat el PP, després que no s’incloguessin en la moratòria del Govern.Armengol afirmà ahir que també vol arribar a un acord amb Font per incloure en la norma cautelar algun urbanitzable més que es podria desclassificar, però no volgué concretar quins. Segons ha pogut saber aquest diari, els urbanitzables que estudia aturar el Consell són el des Caülls i el des Guix.
En el cas des Caülls, el batle del PP, José Ramon Bauzá, ha afirmat que es podrà urbanitzar, tot i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB), que ratificava la desclassificació feta per l’anterior Ajuntament socialista l’any 2001. Segons el batle, la sentència deixa de tenir sentit quan l’any 2003 es tornaren a qualificar els terrenys d’urbans perquè el grup Fer hi portàs a terme un projecte de 600 habitatges. Amb tot, els terrenys no es podran urbanitzar fins que l’Ajuntament no adapti el seu planejament al Pla Territorial, que considera la zona com a àrea de creixement.
En el cas des Guix, on hi ha un projecte per construir 165 habitatges plurifamiliars, el Consell n’encarregà un estudi a la UIB en el qual s’indicà que es podria desclassificar. Però després se sabé que l’Ajuntament havia concedit per setembre de 2006 llicències a la promotora Urbanova per construir-hi 90 habitatges. Diverses entitats —entre elles el GOB, Arca i l’Associació d’Antics Blavets— han iniciat una campanya per aconseguir la suspensió de llicències fent al·legacions a l’adaptació del planejament municipal al Pla Territorial.
Aquestes serien les dues novetats principals que avalua incloure el Consell dins la norma territorial cautel·ar que el president del Govern, Francesc Antich, i la cap de l’oposició, Rosa Estaràs, acordaren dijous. Una moratòria que paralitzarà sis àrees de reconversió directes —operacions que traslladen càrrega urbanística d’un punt a un altre— fins que per la propera primavera no s’aprovi la modificació del Pla Territorial que, previsiblement, eliminarà les més polèmiques.
Es tracta de les operacions per urbanitzar l’Ullal a canvi de cala Carbó (Pollença); la que intercanviava els hotels Rocamar (Sóller) i Don Pedro (Pollença)per un altre a sa Ràpita (Campos); la que permetia urbanitzar es Creuers (Marratxí) i la que urbanitzava sa Ràpita a canvi de protegir una vaqueria de Campos. Les de cala Carbó i l’Arenal de Llucmajor, tot i que s’inclouran a la moratòria, podrien no ser eliminades finalment.
A petició del PP, la moratòria també suspendrà els projectes que afecten la totalitat de cala Blanca (Andratx)i cala Marçal (Felanitx) i aturarà l’hotel complementari del golf des Pujol (Santanyí). Aquests projectes no s’inclogueren a la moratòria del Govern, tot i que alguns estan aturats pels ajuntaments.