14 de desembre 2007

Joan Ramon Bonet obre els patis de Ciutat a través del seu objectiu

Diari de Balears Digital 14-12-2007
El treball del fotògraf dóna vida al segon volum de «Patios de Palma», de Guillem Canals Editor
F.M. Palma. Més de cent imatges repassen la història de Ciutat a través dels seus patis, uns indrets de gran bellesa arquitectònica que amb el pas dels anys s’han anat tancat a la vista dels vianants. Joan Ramon Bonet és un dels artífex d’aquesta escomesa que, a través del llibre Patios de Palma, il·lustra fins a cinquanta patis de la capital mallorquina. Aquest és el segon volum editat per Guillermo Canals i prologat per José Carlos Llop. Manuel Oliver, bon coneixedor d’aquests indrets, ha estat l’encarregat de fer el text del llibre i on recull les opinions d’il·lustres visitants de l’Illa que deixaren escrites les seves impressions sobre aquests patis.
George Sans, Grasses de Saint-Sauveur, Pau Piferrer o Josep Pla són algunes de les plomes que apareixen en la publicació, feta en castellà.La segona part del llibre dóna ales a la vista. L’ull de Joan Ramon Canet, observador i ballaruc, és qui dóna les claus al lector per conèixer o retrobar-se amb aquest patrimoni.
Bonet ho fa d’una manera ben particular, ja que l’objectiu de la seva càmera es fixa no només amb les parets, escultures o marbres, sinó que també enfoca els seus records d’infantor. «He redescobert un poc la meva infància al centre antic», assegurava ahir el fotògraf que passà els primers anys de la seva vida al carrer de la Pelleteria. «Em veig, a mi mateix, trescant per aquells patis, ja fa un grapat d’anys», apuntava.En realitat, Palma és la ciutat Mediterrània amb més patis, un patrimoni que ben poques vegades es té en compte, ja que amb el transcurs dels anys aquests s’han anat tancant. Ara es tornen a obrir en format de llibre.