27 de desembre 2007

L'estat deficitari dels interiors de les torres del Temple en retarda la reforma

Diari de Balears Digital 27-12-2007
Després de la intervenció Cort definirà els usos de l'edifici, el primer trimestre de l'any 2008
LAURA MORRAL. Palma. L'equip de restauradors de l'Ajuntament de Palma encarregat d'executar les tasques per recuperar les torres del Temple, ha detectat deficiències als interiors de l'immoble que n'endarrereixen el procés de rehabilitació, previst en diferents fases. No obstant això, segons assenyalen fonts de la regidoria de Patrimoni, aquestes deficiències no posen en risc l'estructura global d'aquesta obra d'origen musulmà i un dels exponents més importants de l'arquitectura dels segles X i XI que queden a Palma. El seu grau de protecció en el PGOU és l'A1, el màxim previst al catàleg.
La reforma és el pas previ abans de començar a definir a quins usos es destinarà aquest immoble d'arquitectura islàmica. La previsió és que durant el primer trimestre de 2008 el Consistori ja tengui sobre la taula una proposta per definir els usos d'aquest espai.
Segons les mateixes veus municipals de la Sala, es tracta d'una de les reformes amb «més dificultats» que han d'afrontar els tècnics municipals, pel precari estat de conservació en què es troben les sales interiors. Pel que sembla, amb els anys s'han anat sobreposant per les parets i per tota l'edificació construccions d'èpoques diferents, unes damunt les altres, sense que s'hagin ni considerat els detalls ni respectat els acabats originals de l'època musulmana, que són, precisament, els elements que fan que les torres del Temple es distingeixin en relació amb altres edificis històrics de la capital, pel seu valor patrimonial.
El precari estat de conservació, causat també per la humitat que s'hi ha acumulat amb els anys, està alentint la intervenció, que consisteix a recuperar els elements originals de les torres en la mesura que sigui possible. En aquests moments, el Consistori continua les feines començades fa uns mesos. Els treballs consisteixen a realitzar un diagnòstic a partir de l'estat estructural de l'immoble i recuperar la fisonomia d'aquest edifici, que ha estat sotmès a moltes modificacions des del segle XVII. Amb tot, l'Ajuntament també ha reconegut que serà «difícil» la recuperació d'alguns elements patrimonials, especialment de l'època musulmana.
Una altra intervenció que els tècnics hauran d'examinar és el canvi de volum realitzat sense llicència pel propietari anterior de les torres, Fernando Palazuelo.