24 de desembre 2007

Un bon Jesús de llegenda àuria a les Caputxines

Diari de Balears Digital 24-12-2007
El convent ciutadà acull l'única imatge de betlem a Mallorca amb tradició miraculosa
M.M. RAYÓ. Palma. La Nit de Nadal és especial per a molts. També per a les monges del convent de les Caputxines de Palma, que celebraran la missa de Matines d'una manera especial, ja que, per primera vegada en la història del monestir, es cantarà la sibil·la a l'església de la Puríssima Concepció. L'encarregada de posar veu al tradicional i antiquíssim drama litúrgic serà la jove Clara Fiol Dolç.
Però si aquest és ja un fet històric, no és menys important el betlem de l'església, muntat a les capelles laterals del temple. La peculiaritat d'aquest betlem, enramellat amb neules, mandarines i pans, rau en el fet que és completament desconegut per la immensa majoria dels ciutadans.
El misteri, format per les imatges de la Mare de Déu, Sant Josep i el Bon Jesús, que jeu en un bres d'estil barroc tardà, es refugia a la capella del Sagrat Cor, on també l'adoren els Reis d'Orient. Tres pastors de cartró policromat i tela encolada, que podrien datar de començaments del segle XIX, els esguarden des de l'altre costat del temple. Els palmesans no solen visitar aquest pessebre, malgrat quedar-hi tan propers quan van a veure el betlem monumental del convent, que s'emporta cada any totes les atencions.
I és que aquest últim és realment singular, entre altres coses perquè l'infant que en forma part és l'únic Bon Jesús original del pessebre a Mallorca que té llegenda àuria, és a dir, que té fama d'haver realitzat miracles. Haver-lo trobat amb la robeta xopa després d'haver estat invocat per navegants en perill o haver-se aparegut i parlat amb diversos religiosos, són algunes de les fetes que s'atribueixen a la talla. Potser la simpatia que desprèn el seu rostre, entre dolç i graciós, ajudaren a crear aquesta llegenda miraculosa entre els devots de Ciutat.
L'infant de fusta policromada, que porta joiells d'or, plata, perletes i pedres precioses i una corona de plata repussada, és trasllada cada Nit de Nadal a l'església de la Puríssima Concepció. Aquí, ajagut dins el bres de fusta tornejada i daurada, és on el podrà trobar qui el vulgui adorar anit a partir de les nou i mitja del vespre.