23 de desembre 2007

Cort tindrà a principi de 2008 el projecte per al baluard del Príncep

Diari de Balears Digital 23-12-2007

El disseny de l'entorn condicionarà la imatge de la façana marítima
LAURA MORRAL. Palma. El primer trimestre de 2008, Cort s'ha compromès a tenir enllestit el nou projecte que afecta l'antic fortí renaixentista del baluard del Príncep. És una zona decisiva sobre el disseny d'un futur espai públic on entra en joc la imatge més privilegiada de què gaudeixen aquelles ciutats que, com Palma, estan íntimament lligades a la mar: la cara de la seva façana marítima i tot el recorregut de la primera línia de la capital.
L'embelliment d'aquest recinte de murada, convertit en zones enjardinades i de passeig, està sent objecte d'estudi després de l'enderrocament, el març de 2007, dels dos blocs de cases militars construïts en les dècades dels 50 i els 70 pel règim de Franco just damunt del bastió del Príncep, una aberració urbanística que tacà l'entorn d'aquest espai històric amb el pont de la porta del Camp.
L'àrea d'Urbanisme que dirigeix la mateixa batlessa de Palma, Aina Calvo, preveu que en un termini màxim de tres mesos s'haurà conclòs el projecte. A partir d'aquest moment, la regidoria disposarà d'informació suficient per iniciar l'elaboració del projecte d'execució que afectarà la fortificació i el seu entorn. Per a la rehabilitació del baluard del Príncep, l'Ajuntament es basa en un avantprojecte elaborat fa anys pels arquitectes municipals Pilar Simó i Antoni Sbert.
La proposta preveu la creació d'un espai públic de més de 26.000 metres quadrats, que s'obtindrien després de recuperar l'antic pont que salvava la fossa de la murada per accedir a la ciutat a través de la porta del Camp i que enllaçaria amb el parc de la Mar.
Aquest disseny, que també inclou la creació d'un auditori a l'aire lliure a l'interior del Baluard, pretén donar continuïtat a l'actuació iniciada en els anys vuitanta per l'arquitecte Elías Torres, encarregat pel batle socialista Ramon Aguiló, amb la finalitat d'emprendre la reforma del passeig de Dalt Murada, al barri de la Calatrava.
Durant el mandat de l'anterior equip de govern, Cort aprovà a més el projecte del centre d'interpretació del nucli antic, que preveia unir aquest equipament amb el Baluard mitjançant una passarel·la elevada per als vianants. En els pròxims mesos, l'actual equip haurà de decidir quins elements de l'avantprojecte s'han de mantenir o canviar. Aquest projecte ocupa tota la cantonada est de l'antiga murada de Palma, encara conservada en aquest indret, i amb un magnífic mirador sobre la badia.
Els antics habitatges militars del baluard del Príncep foren enderrocats durant els mesos de febrer i març de 2007. Aquest fet suposà el trasllat de les 44 famílies que encara hi vivien. El desallotjament culminà el mes de gener del mateix any.
El projecte de remodelació del baluard del Príncep, que es presentà el 2002, preveia la recuperacion de la fossa de les antigues muralles per permetre que els ciutadans poguessin passejar per aquest lloc. La fossa permetria accedir, d'una banda, al parc de la Mar, i per una altra, al jardí de la plaça Porta del Camp.
Així mateix, la intenció era recuperar el pont de la Porta del Camp i crear-hi un petit teatre.