14 de desembre 2007

Arca torna a la Seu un ciri pasqual del segle XVIII que trobà a Deixalles

Diari de Balears Digital 14-12-2007
El taller Xicaranda ha estat l’encarragat de restaurar la peça litúrgica
F.MARÍ. Palma. A principis dels anys vuitanta, un membre d’Arca trobà a Deixalles un ciri pasqual en molt mal estat. Temps enrere, tot allò que no era funcional o feia nosa es llançava a les escombreries sense donar-li cap valor. «Arreu del món s’arribaren a fer vertaderes barbaritats», assegurava ahir el canonge de la Seu, Llorenç Tous.
Quinze mil pessetes fou el que costà aquell ciri que ahir dematí retornà a la Seu vint anys després, això sí, ara restaurat de bell nou. La peça entregada per Arca i la Fundació Amics del Patrimoni al capítol ha estat restaurada pel taller Xicaranda, que ha treballat durant tres mesos per deixar-lo tal com era l’estat original. La peça estava molt deteriorada. Tenia fins a tres centímetres de cera, rovell, la capa pictòrica descomposta, explicà ahir la conservadora Maria Teresa Rullán.
L’anomenada columna de fusta policromada està datada del segle XIX i és d’autor desconegut. Històricament era emprada a la Seu com a suport del ciri paqual i tot el seu conjunt té una altura de 220 centímetres. «Una dimensió ben considerable, ja que devia presidir la Seu central de la catedral», explicà ahir el secretari d’Arca, Joan Pasqual. El capítol ha de decidir encara quina serà la nova ubicació del ciri que probablement pugui col·locar-se a la capella del Baptisme també d’estil neoclàssic.
La Conselleria insular de Cultura i Patrimoni ha estat la que ha ajudat Arca a finançar la seva restauració. Una peça que fa part de la història perquè «el patrimoni està fet de petites i grans coses», explicava ahir el president d’Arca i patró d’Amics de Patrimoni, Joan Oller, qui com a desig per a l’any que ve demanà que «mai més no vegem malbaratat el nostre patrimoni», sentencià.