18 de desembre 2007

Sant Francesc troba repòs a les Caputxines

Diari de Balears Digital 18-12-2007

M.M.RAYÓ. Palma. El Convent de les Caputxines és una illa de calma enmig de la ciutat. Poques coses alteren el ritme tranquil que hom hi pot trobar entre les parets. Una d'aquestes, les festes de Nadal.
I és que, un any més, el convent obre les portes als ciutadans per mostrar la seva col·lecció de betlems: les cinc escaparates dels segles XVIII i XIX, la col·lecció de figures de cartró retallat datades entre els segles XVII i XVIII i, presidint l'antiga sala de labor del convent, la gran cova del betlem monumental, on habiten una gran diversitat de figures de fang cuit policromat i de tela encolada i cartró, d'entre els segles XVII i XIX. Per aquells que ja coneixen els pessebres, la gran novetat d'enguany rau en la recuperació de la vestimenta de l'anomenat Betlem de les Fundadores, que es presenta dins una vitrina amb la passamaneria de plata original.
A més dels betlems, però, el convent de les Caputxines ofereix també una exposició singular. Els historiadors Jaume Llabrés i Aina Pascual treballen incansables des de fa anys per tal de recuperar i donar a conèixer el vast i riquíssim patrimoni que hi ha al convent. Un patrimoni que ja s'ha mostrat als ciutadans en forma d'exposicions temàtiques i que ho fa enguany sota el títol El Franciscanisme a Mallorca. Art, festes i devocions. L'exposició està dedicada a la iconografia franciscana i s'inaugurà divendres passat amb la conferència Francesc d'Assís. Franciscanisme a la literatura mallorquina i vigència del Càntic del Sol: notes d'un descregut de l'escriptor Miquel Rayó.
Llabrés i Pascual han organitzat una exposició que inclou una sala dedicada al tema de sant Francesc i la natura, inspirada en el famós Càntic al Sol escrit per ell mateix; una cambra amb gravats flamencs del segle XVII, iconografia de santa Clara d'Assís i una escenografia amb les figures del ball dels cavallets de sant Antoni de Pàdua a Artà; la recreació d'una sala de casa senyorial amb pintures i mobles d'època barroca; i una saleta decorada amb estil de llar vuitcentista.
Un Nadal més, els ciutadans poden gaudir, des d'ara i fins a principis de gener, del ric patrimoni artístic i cultural conservat en aquest redol de pau.