10 de gener 2009

Prova de foc per a la rosassa de la Seu

dBalears.cat 10-1-2009
Avalua realitzà ahir una audiometria de la incidència dels coets de l’aTIÀfoc a la Catedral. Les màximes explosions arribaren als 90 decibels, deu menys del màxim permès
Francesca Marí , Patrimoni i Bisbat es reuniren ahir al parc de la Mar per realitzar-hi les proves d’acústiques preceptives a la realització de l’aTIÀfoc 2009. Si bé els responsables de l’esdeveniment asseguren que no hi haurà explosions en altura, els tècnics de Patrimoni havien requerit a Cort que es fes una prova per determinar la incidència sonora dels petards sobre la rosassa de la Catedral. El resultat fou acceptable per les tres parts, ja que el màxim registrat pels audíometres va ser de 90 decibels, deu menys del màxim permès.

En realitat, la pluja va ser el principal entrebanc que els tècnics hi trobaren ahir vespre. La brusca constant obligà a endarrerir els mesuraments sonors gairebé una hora, ja que segons el director tècnic de l’empresa Avalua, Bartomeu Rosselló, "les condicions meteorològiques adverses no permetien un afinament de les explosions". Així i tot, cap dels set tipus de coets llançats ahir davant el parc de la Mar no superà els cent decibels.

Només "en un instant", segons assenyalaren els tècnics, s’arribaren als 90 decibels mesurats des de la rosassa major i la capella del Santíssim de la Seu. Aquest fou el nivell màxim que va registrat l’audíometre quan els responsables de les pirotècniques Igual i Jordà feien esclatar els coets, a cota rasant i amb una càrrega de 75 i 100 mil·límetres. La mitjana dels esclats va ser de 83 decibels per als coets de més altura i de 85 per als de rasant.

"Si els resultats d’avui es compleixen, no hi haurà cap entrebanc per part del Bisbat", aclarí l’aparellador diocesà, Bartomeu Bennassar, una vegada acabada la prova. També satisfets es mostraren els tècnics del Consell de Patrimoni que, capitanejats pel seu director insular, Gabriel Cerdà, mantenen que Patrimoni no s’interposarà a la realització de l’aTIÀfoc sempre que es compleixi el protocol d’actuació fixat pels tècnics d’Avalua. "Pel que fa a les comprovacions pirotècniques, hem determinat que els diferents nivells acústics són acceptables", aclarí Rosselló, d’Avalua. El director general de Participació Ciutadana de Cort, Joan Font, també es mostrà content amb els resultats del mesurament d’un espectacle que, l’any passat, els dugué tants maldecaps. Just un mes després del primer aTIÀfoc caigueren dos trossos de vitralls de la rosassa major de la Seu .

Set tipus de coets diferents

A l’aTIÀfoc d’enguany hi haurà set tipus de coets diferents, semblants als de l’any passat pel que fa a nivells de pòlvora, però que no detonaran en altura, segons Albert Rovira, de la pirotècnica Igual, responsable de l’espectacle. Ahir vespre Rovira féu esclatar volcans, cometes, xiulets, bengales, sortidors, fots i trankers de 30 fins a 100 mil·límetres de càrrega. Només dos d’ells feien renou (encara que no tro). El resultat també el va satisfer, tot i que encara va apuntar que a "Mallorca és l’únic indret on hem de realitzar una prova prèvia".