29 de gener 2009

El Casal Balaguer malviu

dBalears.cat 29-1-2009

Les parets de l’emblemàtic edifici cauen a trossos arran de les filtracions d’aigua. D’aquí a dos mesos s’iniciarà la primera fase “d’urgència” de rehabilitació

Francesca Marí El Casal Balaguer necessita mà de metge i així ho demostra el mal estat en què es troba l’edifici mig apuntalat, amb la teulada que cau i la humitat que s’extén per moltes sales de la planta noble. En realitat, la degradació de l’emblemàtica edificiació del XVIII s’inicià fa deu anys quan començà a haver-hi filtracions d’aigua. Ara, l’estat ha arribat a un extrem insuportable, amb una segona planta gairebé intransitable i un primer pis també amenaçat. No obstant això, la fesomia del llegat de Josep Balaguer començarà a canviar d’aspecte a partir de l’1 d’abril d’enguany quan s’hi iniciïn "les obres d’urgència". Així és com ho ha definit la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Nanda Ramon, que manté que la primera fase de la intervenció consistirà en "elements d’accessibilitat, seguretat i conservació".
Aquests termes es tradueixen en el canvi de la coberta, que avui està apuntalada i en molt mal estat; la construcció d’un nou nucli de comunicacions verticals (una escala nova) i la supressió de barreres arquitèctoniques. Així mateix, però, el canvi més substancial a la vista dels ciutadans serà al pati del casal, que obrirà una de les sis arcades per ubicar-hi l’ascensor. A més a més, també s’hi modificarà el sentit de l’escalinata. "En el cas de la instal·lació de l’ascensor, s’haurà de realitzar una excavació a la zona", segons Ramon.
A banda d’això, aquestes intervencions, que s’allargaran nou mesos i tindran un pressupost de dos milions d’euros, només són un petit "pedaç"per als 2.500 metres de casal que es troba amb un estat greu de deteriorament. Només a la planta noble de l’edifici, que fins ara l’ocupa el Cercle de Belles Arts, la humitat és ben evident a les sales del menjador, de l’orgue i al saló Lluís XV, entre d’altres. El motiu d’aquestes taques provenen de quan "es posaren les barres de ferro per apuntar la teulada i es foradaren les parets, així com també l’orgue", explicà el president del Cercle, Gaspar Sabater. "Amb la reparació de la coberta es propiciarà que la situació no s’agreugi més en aquestes cambres", afegí.
Així mateix, amb vista a una segona intervenció, que tindrà un pressupost de dos milions d’euros més, es podran reparar les dependències del segon i tercer pis, així com la planta noble que tindria un vessant "més museístic amb elements d’interpretació", com explicaren el president i la regidora. "El projecte és molt complicat", sentencià Ramon, que espera que la segona fase es pugui iniciar just en acabar les primeres obres. Pel que fa al procés, els arqueòlegs també tindran feina i es destaparan els murs medievals que fan part del casal i que quedaran descoberts per als visitants", segons afegí el president del Cercle de Belles Arts. Per altra banda, també s’ha de destacar l’obertura de les sis arcades del pati. Tot això encara només són càbales i projectes mig embastats. Cal destacar, però, que en els propers dies el Cercle anirà empaquetant les seves pertinences del Casal, a més dels 3.000 volums de la biblioteca que, per cert, cedirà al Casal.