02 de març 2008

L'urbanisme salvatge amenaça el Jonquet

Diari de Balars Digital 2-3-2008

Els veïns rebitgen la construcció de 113 pisos, una àrea comercial i pàrquings al solar "Mar i Terra
LAURA MORRAL. Palma. Dos macroprojectes urbanístics amenacen la identitat històrica i paisatjística del Jonquet. Però els veïns d'aquesta zona estan disposats a fer tot el possible per lluitar i vèncer el gegant de l'especulació immobiliària que ha fixat la seva mirada en dos solars «temptadors» que donen accés a la balconada de l'imponent Passeig Marítim de Palma.
Ahir els habitants d'aquest barri s'aplegaren al costat d'un dels terrenys «afectats» per denunciar aquesta situació. Però des de fa setmanes promouen accions per impedir que els promotors, amb els permisos concedits, executin aquesta «aberració» que desfigurarà la imatge típica de pescadors que caracteritza el Jonquet. Tenen el suport incondicional del barri de Santa Catalina, la Federació de Veïns de Palma i ARCA.
El projecte «Mar i Terra», a mans de la immobiliària Acciona, promou la construcció, en una superfície de 6.571 metres quadrats, de tres plantes d'aparcaments subterranis per a un total de 363 places de pàrquing, 149 per a residents i 214 per a ús públic. A més, d'això, una ampla zona de 2.100 metres quadrats estarà destinada a un complex comercial amb sortida al Passeig Marítim. El mateix projecte comprèn la construcció sobre el talús de tres blocs d'edificis de luxe que suposaran 113 nous habitatges més, de planta baixa més dos pisos, amb piscina comunitària, ubicats a primera línia.
El segon projecte pretén arrasar un solar devora de l'antiga construcció de «Els rentadors», amb l'execució d'un aparcament subterrani de dues plantes amb sortida, també, al Passeig Marítim. A sobre dels aparcaments hi ha projectats tres blocs d'edificis per a un total de 12 habitatges de planta baixa més dos pisos, que rompran el paisatge de la barriada.
El vicepresident del Jonquet, José Cortés, denuncia que aquests projectes suposaran una «massificació» de l'edificació i uns usos comercials que posaran en perill la barriada. Però a més, aquest complex comercial, contradiu els objectius bàsics dels planejaments anteriors: el pla especial de rehabilitació d'aquest barri de 1985 i el PGOU de Palma de 1998, segons indicaren els vocals de l'associació, Toni Surell i Margalida Rosselló. «El PERI preveia un ús bàsicament residencial», diuen. Però posteriorment aquest pla especial fou sotmès a una modificació «substancial», l'any 2002, en temps del batle del PP Joan Fageda, que fou qui deixà el projecte en les condicions actuals.
Amb aquestes modificacions s'ha produït un increment força «considerable» de l'edificabilitat i de les alçades dels edificis respecte dels anteriors planejaments. En el cas de «Mar i Terra» han passat d'una superfície edificable de 7.036,98 metres quadrats a una de 8.993,70, i de 83 immobles prevists a un total de 113 habitatges.
El barri, que conserva encara els seus molins, dos d'aquests en mal estat, evoca l'univers que fou dels pescadors entorn el massís campanar que s'alça per darrera les cases totes de fisonomia baixa. El Jonquet tradicional, el vell Jonquet, restarà encaixat enmig de la inevitable modernitat de «plàstic». Els preus de les cases es triplicaran i envairan l'espai dels residents de sempre. Una transformació urbanística, però alhora també, paisatgística i sociològica