10 de març 2008

Cort preveu iniciar la rehabilitació de les torres del Temple a finals d’any

Diari de Balears Digital 10-3-2008
La Llei de capitalitat atorga una partida de fins a 1.200.000 euros per les torres i Can Serra

Caldran diversos informes tècnics abans d’iniciar-hi qualsevol actuació.
F.M. Palma. Les torres del Temple disposaran aviat d’un projecte d’execució per a la seva rehabilitació. Així ho preveu la directora d’Arxius, Biblioteques i Patrimoni de l’Ajuntament de Palma, Helena Inglada, qui assenyalà que les tasques de rehabilitació de l’emblemàtic edifici d’origen musulmà es podran iniciar per l’octubre o desembre d’enguany.
La setamana passada es féu la primera passa perquè això esdevingui una realitat i s’aprovà una partida pressupostària per a les torres del Temple i per Can Serra de 1.200.000 euros. Aquests doblers provenen de fons de la Llei de capitalitat, encara que el volum de la intervenció farà necessari perllongar-ne d’altres en propers execercicis pressupostaris.
Situades al carrer del Temple, les torres estan declarades Bé Interès Cultural en categoria de Monument i aquest és, precisament, la funció que tindran una vegada s’hagi completat la seva rehabilitació. Davant el precari estat de conservació en què es troba l’edifici, un dels exponents més importants de l’arquitectura del X i XI a Palma, l’arqueòloga Xisca Torres ha realitzat estudis previs al primer pis i a la planta baixa.
Manca també acabar de perfilar un estudi d’anàlisi estructural del Temple, ja que «s’ha de conèixer de manera certa quina és l’estabilitat de l’edifici per no malmetre l’estructura», apuntà Inglada. Aquesta no serà però l’única feina a fer, ja que, a més, Patrimoni de Cort també ha encarregat un informe documental i històric de l’edifici.
Segons fonts de l’Ajuntament, tot apunta que una vegada aprovada la partida de la Llei de capitalitat, el mes que ve es pugui començar a discutir el primer avantprojecte i que a finals d’any s’iniciarà de manera ferma l’execució de les obres a l’emblemàtic edifici, que fa anys que està malmès i que ha patit nombrosos canvis de fisonomia. La intenció de Cort és preservar l’estructura orginal de les torres encara que pot ser que no es puguin conservar tots els elements patrimonials d’origen musulmà. L’edifici encara conserva els murs de tapiar, els merlets i bona part de l’estructura interna.