20 de març 2008

Cultura passarà a Habitatge l’acord de restaurar patrimoni eclesiàstic

Diari de Balears Digital 20-3-2008

Diverses obres majors que s’han de fer depenen del conveni
M.D. Palma. La Conselleria de Cultura «estudia la viabilitat» que torni a ser la d’Habitatge i Obres Públiques la que gestioni les subvencions del Govern a la rehabilitació del patrimoni històric de la Diòcesi. La raó és la intolerància del conveni firmat el 30 de juny de 2006 pel llavors Executiu de Jaume Matas i el bisbat.
Dues són les formes en les quals el poder civil, en aquest cas encarnat en el Govern, col·labora amb la Diòcesi de Mallorca en la rehabilitació del seu patrimoni arquitectònic històric. D’una banda, l’esmentat conveni, pel qual es va concretar que les rehabilitacions s’anassin pagant segons se certificassin els finals d’obra, que un tècnic del Govern ha de revisar. El problema sorgeix per la lentitud en fer efectius els pagaments, segons han confirmat tant des de la Diòcesi com des de Cultura.
Fins al 2006, «aquest tema el portava la direcció general d’Arquitectura i Habitatge i en la passada legislatura es va canviar, encara que no se sap el motiu,» confirmen en el Govern. Per als actuals responsables de la Conselleria de Cultura, allò natural és que el procés es porti des d’Habitatge «perquè ells disposen dels mitjans i els tècnics especialistes en patrimoni, Cultura no té la infraestructura adequada i el que vol és donar celeritat a la tramitació de les certificacions d’obres, indispensables per fer els pagaments.»
La Diòcesi té pendent de la resolució d’aquest conflicte diverses restauracions de les quals considera majors, com les que afectaran la porta de l’Almoina de la Seu, l’església de Santa Eulàlia i la de la Santa Creu de Palma, la de sant Cosme i sant Damià de Pina, i la de la Solitud de Santa Maria. Segons apunten des del Govern, aquest conveni de 2006 per al patrimoni arquitectònic històric de la Diòcesi, el Bisbat concerta una o diverses operacions de préstec, s’executa l’obra i el Govern, després, envia un tècnic per certificar el final d’aquesta i fer el pagament. Si bé ambdues conselleries «estudien la viabilitat jurídica per fer el traspàs de competències», cosa que donaria «agilitat» al procediment, Bartomeu Bennassar, aparellador diocesà, comentà ahir que «no sabem res, per a nosaltres tot depèn encara de Cultura». I això, de moment, significa que «sempre hem tingut problemes per cobrar la subveció, des que la cosa se’n va anar a Cultura tot ha anat molt lent, aquest conveni mai no ha funcionat bé».