04 de març 2008

El Consell sanciona un veí de les Salines per destrossar patrimoni catalogat BIC

Diari de Balears Digital 4-3-2008

Inicià les obres sense permís de Patrimoni a la zona del jaciment de Marina Gran, d’època romana.

L’únic vestigi del fossat romà queda a una de les parets com un triangle invertit. Fotos: J.M.S.
F.MARÍ. Palma. El ple del Consell de Mallorca aprovà ahir la primera sansió cap al patrimoni que es du a terme aquesta legislatura, segons assegurà el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. L’expedient de la Comissió de Patrimoni fa referència a una obres realitzades al carrer de l’Esperança de les Salines, una zona determinada per la Carta arqueològica de Mascaró Passarius com a Bé d’Interès Cultural de l’Estat per la seva trascendència a l’època romana. En concret, se suposa que en aquell indret, conegut com la Marina Gran, és on s’assentaren les tropes de Cecili Metel l’any 123 aC.
En concret, el particular sancionat inicià les obres a l’esmentat carrer sense l’autorització prèvia del Consell en una zona catalogada com a patrimoni històric per jaciments arqueològics. Així ho confirmà l’expedient del Departiment de Cultura que ha qualificat de molt greu la infracció i ha multat al propietari amb una sanció de 175.000 euros.
El bé afectat per les obres fa referència a un fossat d’època romana que ha quedat del tot destruït i irrecuperable. Aquest és el parer de l’arqueòleg Josep Merino en el seu informe instat pel Consell. «L’excavació i aprofundiment del solar ha determinat la destrucció d’un tram de fossat de secció triangular» explica Merino qui també afegeix que aquest element destrossat s’atribueix a «part d’un recinte defensiu d’època romana relacionat amb la conquesta del cònsol Metel».
Han hagut de passar dos anys perquè s’acabassin els tràmics administratius referent a aquest solar. Si bé l’Ajuntament de les Salines va remetre al Consell el projecte bàsic i d’execució per a les obres, la Comissió de Patrimoni tingué coneixement de la infracció per part d’una denúncia particular. Aquesta infracció ha provocat no només la destrossa d’un fossar, sinó que també s’ha perdut el sediment i les restes que hi podria haver. En altres indrets semblants de les Salines s’han trobat ceràmiques, sitjots, tambors de columnes i fins i tot una espasa talaiòtica.