01 de març 2008

El «Llibre dels reis» recupera el seu estat original com a joia del patrimoni històric

Diari de Balears Digital 1-3-2008

El codi, datat de 1334, recull les franqueses i privilegis iniciats per Jaume I

Ricard Urgell explicà alguns detalls del còdex a Antich, Armengol Calvo i alguns dels membres de l'Executiu.
F.MARÍ. Palma. El Còdex de Franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, més conegut com a Llibre dels reis, ha recuperat la seva fisonomia original. Han estat necessaris prop de nou mesos d'estudi i de restauració perquè els 34 quaders de pergamí llueixin amb una enquadernació nova i fidedigna a l'original de 1334.La capella del Consolat de la Mar fou l'escenari ahir migdia de la presentació d'aquest còdex que recull els texts a través dels quals es dotà l'Illa d'una identitat i uns institucions pròpies. Uns drets que inicià Jaume I i que foren seguits per Jaume II, Sanç i Jaume III.
El president del Govern, Francesc Antich, fou l'encarregat de retre els honors d'aquesta «joia del nostra patrimoni que posa valor a les senyes d'identitat del país», asseverà. Aquest era el punt de partida del programa d'actes en commemoració de la Diada de Balears. La intervenció en el Llibre del reis ha estat realitzada per les conservadores de l'Arxiu del Regne de Mallorca i l'enquadernadora Paz Alomar que s'ha cenyit a les tècniques que s'empraven a l'edat mitjana. Aquesta intervenció era necessària, segons explicà ahir el director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Ricard Urgell, ja que les cobertes que presentava fins ara no eren les originals sinó unes altres fetes en fusta fruit de la intervenció del segle. «L'elevat pes d'aquestes cobertes havia arrugat les primeres planes del llibre», argumentà.
El d'ahir fou un acte de presentació eminement polític. El president Antich va tenir el suport de la majoria dels seus consellers, així com per la presidenta del Consell, Francina Armengol, la batlessa de Palma, Aina Calvo, el delegat del Govern espanyol, Ramon Socias i la rectora de la UIB, Montserrat Casas