08 de març 2008

Banyalbufar: El Ministeri dóna el vistiplau al conveni per comprar Planícia

Diari de Balears Digital 8-3-2008
Aportarà deu dels onze milions que costa l'adquisició de la finca
R.P.F. Palma
El Ministeri de Medi Ambient ha donat oficialment el vistiplau a l'operació per comprar la finca de Planícia. D'aquesta manera queda pràcticament tancat el conveni pel qual l'administració central i el Govern balear invertiran més d'onze milions d'euros per aconseguir l'emblemàtica finca de la serra de Tramuntana.
Els serveis jurídics del Ministeri han informat favorablement les condicions de la compra que va remetre la Conselleria de Medi Ambient. Es tanca així l'acord pel qual Madrid aportarà deu milions d'euros i el Govern, per la seva part, 1.182.000 euros.
En virtud de l'esmentat acord, s'estableix que la major part de la finca quedarà a les mans de l'executiu central, que assumirà 427 de les 445 hectàrees totals del paratge, la qual cosa representa, pràcticament, una quarta part de la superfície de l'Ajuntament de Banyalbufar.
Encara que el Ministeri sigui el propietari del 96% de la superfície, la Conselleria de Medi Ambient tindrà les cases de la possessió, amb una superfície de 1.400 metres quadrats. A més, la gestió serà responsabilitat del Govern de les Illes Balears, encara que Madrid, per la seva part, hi serà present a través d'una comissió mixta.
L'adquisició de l'emblemàtica finca s'executa mitjançant l'exercici del dret de retracte; una figura jurídica que estableixen tant la Llei de muntanyes com la norma autonòmica de Conservació d'Espais de Rellevància Ambiental. Les institucions públiques tenen, amb aquest mecanismes legal, la possibilitat de comprar patrimoni al mateix preu que es fixa en una operació normal de compravenda que es realiitzi entre particulars.
Així, el que pagaran les dues administracions per Planícia és el valor acordat en l'operació de compravenda de la finca, tancat el dia 12 d'abril de 2007. En pràcticament un mes expirà el termini d'un any, establert perquè es faci efectiva la compra de Planícia. Perquè aquesta sigui oficial només falta que es produeixi la firma protocol·lària del conveni entre les dues institucions. De fet, la proximitat d'aquesta data havia motivat dures crítiques per la tardança de l'operació per part del batle de Banyalbufar, ja que la compra de la finca havia estat anunciada ja fa un mes.