05 de març 2008

La Seu restaura el retaule de sant Josep

Diari de Balears Digital 5-3-2008

Les obres de reparació de la peça, que començaren ahir, acabaran en unes tres setmanes
L.ACEDO. Palma. Els treballs de restauració i neteja del retaule neogòtic de sant Josep de la Seu varen començar ahir al matí i es perllongaran durant tres setmanes. Un grup de quatre experts del taller de restauració del Bisbat de Mallorca es posaren ahir en marxa principalment «per netejar l'aigua que va caure al retaule fruit d'un descuit d'una empresa catalana que estava fent uns estudis a la Seu» assenyalà la directora del taller de restauració, Antònia Reig.
El passat mes d'abril un «descuit» d'una empresa de Barcelona, que estava fent uns estudis respecte a les vibració de la catedral deixà una escletxa per on podia passar aigua. La mateixa nit hi hagué una tempesta i provocà una gotera a la cúpula de la capella, ubicada a la nau esquerra del temple. L'aigua afectà bona part del moble i les imatges que en aquest s'hi troben. «La policromia del retaule de sant Josep ha estat la part més afectada per la humitat» assenyalà Reig.
Així mateix, Reig assenyalà que «aprofitant que es muntava la bastida per realitzar aquesta reparació, continuarem amb uns treballs de neteja i el procés típic de consolidació i de conservació que se segueix en aquests casos». Això implicarà, entre d'altres, el tractament de la fusta i la desinfecció general del retaule «que no presenta massa desperfectes» afegí.
Com sol passar amb els retaules, aquest, des que va ser bastit ha estat objecte d'alteracions produïdes per la combinació de l'envelliment natural dels materials i l'acció d'agents externs. Per aquest motiu «sempre és necessària una conservació malgrat que el retaule no presenti massa desperfectes» assegurà Reig. La conclusió dels treballs que començaren ahir està prevista per d'aquí «unes tres setmanes aproximadament» apuntà la directora del taller. «La primera jornada la dedicarem principalment a aspirar la pols i la brutícia de l'altar neogòtic i demà (avui per al lector) continuarem amb els treballs de neteja per passar a les fases posteriors fins a la consolidació» afegí la directora del taller diocesà de restauració. El pressupost de restauració i de recuperació de les parts afectades ascendeix a uns 12.000 euros, que assumirà de manera íntegra l'assegurança.