26 de febrer 2009

Les obres de la Seu es compliquen

dBalears.cat 26-2-2009
Les tasques de restauració de la rosassa seran més costoses del previst i els tècnics hi hauran de baratar més de 400 vidres
Laura Acedo.Fa mesos que han començat les obres de la Seu i encara no hi ha ni rastre de les subvencions acordades. Fins ara la Diòcesi n’ha presentat factures per valor de devers 299.000 euros, dels quals els Govern ha d’abonar, i no ho ha fet, prop de 179.400. Doncs si això encara no bastàs, una vegada muntades les bastides per restaurar el gran rosetó de la façana principal, es destapa la sorpresa: els tècnics calculaven que s’haurien de canviar al voltant d’un centenar de vidres de la rosassa, i foren els que es pressupostaren. "La situació s’ha complicat, i ara creim que n’haurem de baratar devers 400", assenyalava ahir l’aparellador diocesà, Bartomeu Bennàssar.
A pesar d’aquest denou, i "confiant en que les subvencions es facin efectives a curt termini", segons Bennàssar s’aprofitarà que les bastides estan muntades per procedir al canvi íntegre dels vidres, "encara que no s’incloguin tots en la partida pressupostària establerta", assenyalà. Ara doncs, el Capítol haurà d’augmentar un pressupost que, segons ells, no poden sufragar.
Santa Creu veu habilitada i dotada d’informació una de les seves capelles
Al voltant d’11.000 euros són els que ha costat l’habilitació per a la visita turística i cultural de la capella del Sagrat Cor de Jesús de la parròquia de la Santa Creu de Palma. El muntatge ha estat finançat pel departament d’Economia i Turisme del Consell de Mallorca. La institució encara no ha fet efectiu el pagament dels doblers que han servit per reubicar quatre obres de fra Manuel Bayeu, il·luminar la capella en condicions i dotar-la de la informació necessària, en quatre idiomes, perquè els assistents en puguin efectuar una visita completa.
La primera fase del projecte, la rehabilitació de la sala d’art sacre i de la capella cripta de Sant Llorenç, amb vista a un interès cultural i turístic, començà el 2002. "La idea és continuar adequant altres espais, una tasca que pot pujar, en total, a devers 210.000 euros", assegurà Jaume Llabrés, comissari de l’actuació i encarregat dels textos i la documentació. Aquesta estimació no inclouria la restauració d’elements pictòrics ni dels retaules de les capelles, alguns en un estat "lamentable". Per la seva banda, la consellera d’Economia i Turisme, Bel Oliver, assenyalà que "és un deure institucional ajudar a conservar el nostre patrimoni històric" i encoratjà els artífexs de l’actuació a "continuar en aquesta mateixa línia", una línia que requereix el finançament institucional.