19 de febrer 2009

“És un robatori que ens afecta a tots”

dBalears.cat 19-2-2009
Administracions i experts lamenten la destrossa del jaciment arqueològic de Bocchoris, al Port de Pollença. ARCA aposta per campanyes de conscienciació i més prevenció del patrimoni
F.Marí/ E. Ballestero Administracions públiques i experts en patrimoni es lamentaven ahir dels actes vandàlics al jaciment arqueològic de Bocchoris, al Port de Pollença. "Aquest és un robatori que ens afecta a tots i en aquest sentit s’ha d’actuar", explicava ahir el secretari d’ARCA, Joan Pasqual. "Dimarts vespre coneguérem la notícia per mitjà del director de Patrimoni i ens sentírem molt dolguts", assegurava, per afegir que una de les claus perquè no es repeteixin fets com aquest és la conscienciació ciutadana no tan sols respecte de Bocchoris, sinó de qualsevol indret. Així mateix, el responsable de l’associació proteccionista argumentà que, segons la Llei de patrimoni, "són els ajuntaments, i en concret el batle, el responsable del patrimoni del municipi. No se n’han de rentar les mans".
Per la seva banda, Patrimoni del Consell de Mallorca envià ahir al departament de Patrimoni de la Guàrdia Civil de Madrid la denúncia presentada dimarts pels arqueòlegs del jaciment, per tal que tinguin coneixement dels fets i perquè, en cas que hi hagi peces espoliades, sigui més difícil vendre-les en el mercat negre. "També ho hem passat a la Policia Local de Pollença. El que han fet és destrucció per destrucció, ni més ni pus", afegí el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. L’arqueòleg i delegat de Patrimoni de l’Ajuntament de Palma, Ferran Tarongí, assegurà que el fet de Bocchoris "no és excepcional", ja que no és el primer cop que passa, encara que "tampoc no es du un control exhaustiu de les vegades que ocorre en altres bandes". Sobre la problemàtica de l’espoli a casa nostra, l’historiador Guillem Rosselló Bordoy assegurà ahir que "és un fet que ha existit, existeix i supòs que existirà". Bordoy qualificà l’acte vandàlic de manca "d’educació".
El batle de Pollença, Joan Cerdà, lamentà profundament la destrossa. "És una desgràcia que hi hagi tanta barbàrie. Bocchoris és molt important per a Pollença i, quan vaig ser conseller de Patrimoni, el vaig intentar potenciar no tan sols pel seu valor patrimonial, sinó també per una questió de sentiment i pel potencial econòmic que pot tenir", declarà Cerdà, per recordar que "aquesta és una de les ciutats més importants de Mallorca". El primer edil de Pollença pensa que "les destrosses com aquesta han de tenir una reprovació social".