02 de setembre 2008

Orient, bé protegit

dBalears.cat 2-9-2008
Francesca Marí . Orient està més a prop que mai de ser un llogaret protegit. La ponència tècnica de Patrimoni del Consell aprovà ahir l’expedient de declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb categoria de conjunt històric a favor d’Orient, al municipi de Bunyola. La proposta ha estat realitzada pel GOB, l’Associació de Veïns d’Orient i ARCA.
Aquesta és la primera passa necessària per protegir l’indret de la serra, però aquest no fou l’únic. També s’aprovà l’expedient de declaració de BIC del sistema hidràulic de les síquies dels molins de Selva, Inca i Búger. En un altre ordre de temes, els tècnics de la ponència també estudiaren ahir la nova documentació presentada per l’Ajuntament de Palma per a la rehabilitació de l’antic casino Mar i Terra.
Si la Comissió de Patrimoni, que es reuneix el proper dia 15 de setembre, aprova el tràmit, Cort podrà iniciar ja les obres. "Si el projecte és aprovat per la comissió, el Consell haurà finalitzat els tràmits. Esper que Cort ho posi en marxa el més aviat possible perquè els ciutadans de Palma puguin tornar a gaudir d’aquest espai", assegurà ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà.
En la reunió d’ahir, la primera després de l’aturada de l’estiu, es desestimà "per manca de documentació", el projecte de restauració i consolidació del Claustre del Monestir de la Real. Pel que fa als elements arqueològics, s’han donat el vistiplau a la consolidació del jaciment de Son Fornés i es renovà el permís d’excavació de Cas Canar, a les talaies de Can Xim.