05 de setembre 2008

El món jueu a Ciutat

dBalears.cat 5-9-2008
Palma obre les portes aquesta setmana a la IX Jornada europea de la cultura jueva amb diversos actes orientats a apropar-nos l’important llegat sefardita

Regina Cervantes . Mostrar, recuperar i difondre el fort llegat jueu arreu d’Europa. Aquest és l’objectiu de la Jornada europea de la cultura jueva, que enguany assoleix ja la novena edició. L’Ajuntament de Palma, amb diverses institucions i associacions, ha preparat un ample programa d’activitats que començà dimecres i que pretén apropar-nos aquest llegat.
D’ençà del 2005 Palma, juntament amb 21 ciutats més de l’Estat, pren part de la Xarxa de juderies d’Espanya, orientada a defensar el patrimoni del llegat sefardita. El pròxim 1 de gener del 2009 i fins al 30 de juny, Ciutat esdevindrà presidenta de la xarxa estatal i ocuparà també la presidència europea.
Una ocasió que l’Ajuntament aprofitarà de manera especial per promoure projectes culturals i turístics, tenint en compte que la riquesa palmesana en aquest aspecte ha atret els darrers anys milers de persones interessades en la cultura jueva, un interès que, a més a més, augmenta cada dia.
La regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de Cort, Nanda Ramon, fou l’encarregada ahir de presentar els diversos actes que Palma acollirà amb motiu d’aquesta IX Jornada europea de la cultura jueva. Ramon anava acompanyada pel president de la comunitat jueva de les Illes Balears, Abraham Barchilón; el president d’ARCA-Llegat jueu, Manel Quadreny; la presidenta de l’Institut de Relacions Culturals Balears-Israel, Jaquelin Tobías; el president de Memòria del Carrer, Albert Bonnín; la regidora de Relacions Institucionals, Turisme, Comerç i Consum, Joana Maria Borràs, i el director gerent d’Inestur, Antoni Oliver, tots ells col·laboradors en aquest projecte.
Pel que fa a aspectes concrets del programa d’enguany, la música en serà la gran protagonista. De fet, uns dels actes prevists és el concert de Klezmer Sefardí, grup compost per dos germans cristians búlgars, un cristià espanyol, un musulmà sudanès i un jueu argentí, que reprenen antigues melodies sefardites. Ho fan en un marc molt propici: la plaça de Sant Jeroni, un dels escenaris del call jueu de Palma.
Tots els col·laboradors de la iniciativa es mostraren ahir molt satisfets i il·lusionats pel notable augment de l’interès dels ciutadans per les arrels jueves i agaïren a Cort el seu caràcter receptiu amb el col·lectiu i les seves propostes.
•Dissabte 6 de setembre
–Concert del grup Klezmer Sefardí, dirigit per Eduardo Paniagua. Plaça de Sant Jeroni, a partir de les 21 h.
•Diumenge 7 de setembre
–Visites guiades al call de Ciutat en diverses llengües. Cal fer-ne reserva al telèfon 971-720720.
–Jornada de portes obertes a la sinagoga. Monseyor Palmer, 3. De les 10 a les 14 hores.
–Mercat jueu. De 17.30 a les 21.30 a la plaça Miquel Maura.
–Exposicions de les genealogies de diverses famílies xuetes, a càrrec de Memòria del Carrer. Es podran veure també obres de Victoriano de Isasi i Ellis Jacobson i algunes vinyetes del TBO dels anys 50.
–Projecció del documentat In the Fiddler’s House. Teatre Xesc Forteza, a les 20 hores.

•Dimecres dia 10
–Projecció de la pel·lícula En un lugar de África al teatre Municipal, a les 20.30 hores.

•Dimecres 17 de setembre
–Projecció de la pel·lícula Kadosh, al teatre Municipal de Palma, a partir de les 20.30.

•Dimecres 24
–Projecció de Sofie, retrat d’una dona, teatre Municipal, 20.30.

Jornada Europea de la Cultura Jueva