10 de setembre 2008

Alcúdia dibuixa el seu passat

dBalears.cat 9-9-2008
Una mostra recull la visió actual de cinc pintors alcudiencs sobre el passat de l’Illa basant-se en les runes de Pol·lèntia
Laura Acedo. La reconquesta del passat. Alcúdia del passat al present és molt més que una mostra d’aproximadament vint obres pictòriques, escultures i ceràmiques de cinc artistes alcudiencs. Aquesta exposició col·lectiva és la proposta del Govern per a la Nit de l’Art i recull la visió personal, actual i artística que Josep Maria Alaminos, Ramon Company, Vicenç Ochoa, Jaume Poma i Tomeu Ventayol tenen de l’antiguitat a Alcúdia, donada per les runes del jaciment romà de Pol·lèntia.
El projecte nasqué per iniciativa del departament de Cultura de l’Ajuntament d’Alcúdia. Amb l’objectiu de mostrar el patrimoni històric de la localitat a través de l’art, Pol·lèntia fou la premissa per crear les peces que ara donen vida a la mostra col·lectiva, comissariada per l’escriptor i periodista Guillem Frontera.
La mostra s’inaugurà ahir al capvespre a l’Espai Ramon Llull de Palma, amb la presència del director general de Cultura, Pere Joan Martorell; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Nanda Ramon; el batle d’Alcúdia, Miquel Ferrer; i el president de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Sebastià Serra, entre d’altres assistents.
En aquest espai de Ciutat, la mostra culminarà la gira que des del 2005 l’ha fet aturar-se a Girona, Cartagena, Ciutadella i Elx, casualment ciutats mediterrànies amb una cosa en comú amb Alcúdia: la seva riquesa en jaciments arqueològics.
Cinc artistes diferents prenen part en aquesta mostra que, amb l’única comunió del títol i la temàtica, empra materials com ferro, mirall, tela, marbre, fotografia, fusta i metall per mostrar peces amb les tècniques, colors i formes més dispars i personals.
La reconquesta del passat, que restarà oberta fins al proper dia 30 de setembre, inclou títols tan diversos com Júpiter, Iuno, Minerva, Legió i Memòria dins les peces d’Alaminos; Habitacle, Llum i Homes-espai-jardí com a propostes de Company; i Pol·lèntia-Esplendor, Mort i Present, que són els títols de les obres d’Ochoa, entre d’altres.
La Nit de l’Art
Amb l’exposició La reconquesta del passat. Alcúdia, del passat al present, organitzada per l’Associació Independent de Galeristes de l’Art de les Illes Balears, la Conselleria d’Educació i Cultura participa en la propera edició de la Nit de l’Art, la cita artística més esperada de l’any a Ciutat.
"Mentre que l’any passat el Govern participà en la Nit de l’Art amb la mostra Silenci, integrada per obres d’artistes plàstics menorquins, enguany ho feim amb La reconquesta del passat. Alcúdia del passat al present", assenyalà Martorell.
D’aquesta manera, la proposta del Govern de les Illes Balears per a la Nit de l’Art 2008 procedirà de l’exposició que ahir s’inaugurà a l’Espai Ramon Llull, integrada per una vintena d’obres de cinc artistes mallorquins que hi reflecteixen la seva mirada personal sobre l’evolució de la població illenca arran de les troballes de Pol·lèntia.