08 de març 2009

Deu milions d’euros i 1.100 llocs de feina per rehabilitar el barris

dBalears.cat 8-3-2009
El Parlament aprovarà dimarts la llei de barris, que garantirà una inversió mínima anual en ajuts del Govern per a projectes de millora de zones degradades dels municipis de les Illes Balears
A.P.Ferrando El Govern de les Illes Balears destinarà una quantitat mínima de 10 milions d’euros anuals en ajuts per a projectes de restitució de pobles i barris. Així es contempla en la llei de rehabilitació i millora dels barris dels municipis de les Illes Balears, que dimarts que ve se sotmetrà a votació en el Parlament de les Illes Balears. Amb aquesta inversió, l’Executiu autonòmic preveu mantenir o crear al voltant de 1.100 llocs de feina cada any, a la vegada que generarà una inversió induïda de fins a 18 milions d’euros.
Així ho assegurà ahir el president del Govern, Francesc Antich, durant una compareixença davant els mitjans acompanyat del conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero. El cap de l’Executiu assegurà que és una llei que "cerca incrementar la qualitat de vida" a més de "donar una empenta al sector de la construcció", tot plegat "sense incrementar el consum del territori".
Els deu milions prevists inicialment pel Govern serviran per finançar entre el 40 i el 90 per cent de les iniciatives presentades pels ajuntaments o consorcis per a la rehabilitació arquitectònica, urbanística o d’habitatges de zones en procés de degradacio i per a la regeneració social i econòmica d’aquestes àrees.
Per tal de gaudir d’aquesta inversió, els consistoris hauran de demanar que les barriades objecte d’actuació siguin declarades d’"atenció especial". Això voldrà dir que han patit un procés de degradació, un problema demogràfic –per un fort creixement o per pèrdua o envelliment de la població–, que tenen problemes econòmics o socials, o que pateixen dèficits socials i urbans i de desenvolupament social.
Aquesta subvenció del Govern serà compatible amb d’altres, sempre que no se superi el pressupost total. L’elecció del projecte durà implícita la tramitació davant el ministeri de l’Habitatge de la declaració d’Àrea de Rehabilitció Integral o d’Àrea de Renovació Urbana, que seran susceptibles de poder rebre el finançament estatal.
Així mateix, Antich anuncià que les esmenes introduïdes al llarg de la tramitació de la llei han permès incorporar també la introducció de tecnologies de la informació i la comunicació i de millora de l’accessibilitat entre els objectius dels projectes. A més, dimarts mateix es debatrà si la llei de barris també ha d’emparar la renovació de les xarxes d’infraestructures com l’aigua, clavegueram, electricitat i telefonia.