21 de març 2009

“Defensarem el castell fins al final”

dBalears.cat 21-3-2009
Tot i la notícia del fet que l’Estat és el propietari del castell d’Alaró, la família Ordinas reivindica la propietat de la fortificació i assegura que prendran mesures legals en el cas que s’hi iniciïn les obres
M. Ramis Després de la notícia que l’Estat és el propietari del castell d’Alaró, la família Ordinas ha estat contundent a l’hora d’afirmar que "en defensarem la titularitat fins al final". Així, i una vegada més, els Ordinas reivindiquen que són els propietaris de la fortificació i ahir asseguraren que "prendrem mesures legals en el cas que s’hi iniciïn les obres, tal com ha indicat el Consell". En aquest sentit, el misser i representant de la família, Miquel Àngel Ordinas, avisà que "en darrera instància serà el Tribunal Suprem qui decideixi la propietat de l’antiga fortalesa".
Ordinas assenyalà que, quan hi comencin les tasques previstes, en primer lloc recorreran contra el permís municipal d’obra i en demanaran la suspensió cautelar. A més, assegurà que interposaran una querella criminal contra el batle d’Alaró i contra totes les persones que intervinguin en la concessió de la llicència per un delicte de prevaricació i que, finalment, sol·licitaran per la via judicial el reconeixement que el castell és de titularitat privada.
Documents
Així mateix, el representant familiar indicà que "encara que ens indigni haver de reivindicar una cosa nostra de manera sistemàtica, ens satisfà el fet que el Ministeri no hagi aportat cap document que contradigui les escriptures que nosaltres tenim, segons les quals Llorenç Ordinas n’és el propietari". Per la seva banda, però, la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, puntualitzà ahir que "en el cas de propietats de l’Estat, és el particular qui ha de proporcionar-ne documentació" i afegí que "el Consell no ha de demostrar res. Començarem les obres perquè disposam d’un document de Madrid que així ho autoritza".
Menstrestant, Miquel Àngel Ordinas recorda que fa 124 anys que el castell és un terreny privat i que surt així en la declaració de Monument Nacional, que data de 1931. En aquest sentit, explica que "al document esmentat hi consta que les ruïnes, les muralles i els aljubs són propietat d’Antoni Canals", "que ho vengué a Antoni Ordinas Català l’any 1935", aclarí.
Així, tot i la notícia de l’Estat, la família Ordinas sosté que són els únics propietaris del castell d’Alaró, amb l’excepció de l’oratori i de la casa de l’hostal, "tal com apareix al cadastre, en el qual s’estableix que, llevat de 400 metres quadrats, el titular del recinte és Llorenç Ordinas."
Finalment, el mateix representant lamenta que "aquesta notícia surti a llum quan falta un mes perquè es dugui a terme un judici per la propietat d’algunes edificacions de la fortificació" i ahir manifestava que "crec que es tracta d’una mesura per confondre i pressionar la jutgessa". Per la seva bandas, el president de la Fundació Mateu Marcús postil·là que "no tenen res a veure una cosa amb l’altra, ja que és a l’Estat a qui pertanyen les ruïnes."