dBalears.cat 27-9-2009
La brigada del departament de Medi Ambient del Consell treballa en la restauració d’aquest element arquitectònic i l’Ajuntament habilitarà un passeig per visitar aquest monument
Assumpta Bassa. Hi ha elements que formen part de la història dels pobles. El molí de vent fariner de Ca s'Hereu de Son Servera s'ha mantingut ferm i ha estat testimoni de moltes de les vivències dels veïns. A poc a poc, amb el temps s'ha anat deteriorant i per això necessitava mà de metge amb urgència. S'ha posat fil a l'agulla, l'operació ha començat i a final d'any ja lluirà el seu millor aspecte.
Els serverins recuperaran part del seu patrimoni, perquè un grup d'experts restauren aquest històric molí en aquests moments. Això ha estat possible gràcies al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, que en col·laboració amb l'Ajuntament de Son Servera treballa per a la posada a punt d'aquesta construcció. Les obres acaben de començar i està previst que tinguin una durada de dos mesos. El pressupost total és de 56.000 euros, 41.000 dels quals són aportats pel Consell i la resta són a cura del Consistori serverí.
El molí de vent fariner de Ca s'Hereu és de torre sencera, sense base ni cistell, i se'n desconeix la data de construcció. La torre està aixecada de paredat de pedres irregulars i aterracada amb morter de calç. L'altura de la torre és de 6,20 metres i el diàmetre exterior, de 4,60.
Un interior en dos nivells
L'interior del molí estava dividit en dos nivells. El primer era el lloc on s'ubicava la farinera, mentre que el segon acollia la maquinària per a la mòlta. Per accedir a les diferents parts es conserva, tot i que no completa, l'escala de caragol de graons de marès.
Ara, els experts restauradors recuperen aquest edifici. Per a aquesta tasca artesana s'utilitzen les tècniques i els materials més adients i més semblants en textura i color als que conserva el molí.
El projecte preveu la construcció d'un anell superior amb l'objectiu de dotar la torre de solidesa i estabilitat, i a més permetrà la col·locació del capell i l'antenada.
La brigada del Consell també reconstrueix les juntes i es reposen els onze graons trencats o desapareguts de l'escala. Aquests han estat fabricats per una empresa especialitzada i es reproduiran idèntics als que es conserven.
Es faran dues portes d'accés al molí de fusta i ambdues portes tindran una finestra per la qual es podrà veure l'interior de la torre. Així mateix, es farà un passamà de corda per a l'escala de caragol.
La intenció és que a finals d'any el molí es pugui visitar. Accedir-hi actualment és complicat, perquè es troba en un lloc elevat i el camí original no està en bones condicions. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament la intenció és fer un petit passeig que hi condueixi i que pugui ser un atractiu més tant per als residents com per als forans, ja que es podria incloure en les guies de visita. Així ho va confirmar el batle de Son Servera, Antoni Servera: "Aquest molí està ubicat devora el PAC nou. Allò que es farà és netejar la zona i, a més, es pot adaptar a un itinerari de visita".