13 de setembre 2009

Radiografia de Formentor

dBalears.cat 13-9-2009

És una de les urbanitzacions més emblemàtiques de Mallorca. Mentre que els ecologistes en demanen la desclassificació, els propietaris plantegen completar-ne la construcció
Elena Ballestero . És una de les urbanitzacions més emblemàtiques de Mallorca. Començà amb la construcció de l'hotel l'any 1929 i a poc a poc la península de Formentor es va anar poblant de grans mansions ocupades per magnats de l'època arribats de tot el món per gaudir d'unes vistes privilegiades.
La recent edificació amb llicència d'obra municipal del xalet de l'empresari Alfonso Cortina i el projecte d'ampliació de l'hotel tornen a posar sobre la taula la necessitat de disposar d'un instrument de planejament que pugui frenar-hi l'impacte urbanístic.
Del centenar de parcel·les existents, només en queda una desena per edificar, però els experts adverteixen que, una vegada que l'Ajuntament doni el vistiplau al projecte d'urbanització, s'obre la via de possibles demolicions i la substitució de les construccions més antigues per altres més modernes i potser de més impacte.
Mentre que els ecologistes sol·liciten la desclassificació d'aquest entorn privilegiat declarat Paisatge Pintoresc, l'Ajuntament analitza amb lupa el procés de constitució de la junta de compensació que permetrà (si s'aconsegueix l'acord del 90 per cent dels propietaris) desenvolupar la resta de la urbanització classificada com a sòl urbà des de 1991. Si no ho fa, hauria de pagar indemnitzacions milionàries.
Com s'ha arribat a aquest punt? Per què una urbanització situada en un Paisatge Pintoresc i que manca d'una dotació de serveis completa figura en el planejament com a sòl urbà? Què es pot construir avui a Formentor? Una lectura detallada de la història d'aquesta urbanització pot ajudar a aclarir alguns d'aquests dubtes.
Era l'any 1929 quan Adam Diehl impulsà la construcció de l'hotel Formentor. El paisatge privilegiat i un servei exclusiu van atreure des de l'inici l'arribada d'un selecte grup de clients, entre els quals hi havia coneguts actors i actrius de Hollywood, com Gary Cooper, Grace Kelly, Lawrence Oliver... Foren els propietaris de l'hotel els que el 1930 obriren el procés de parcel·lació i van vendre les primeres finques del lloc.
El primer plànol que figura en l'expedient de Formentor data de 1930 i ja es comptaven un centenar de parcel·les on hi havia edificats una desena d'habitatges a més de l'hotel. El primer plànol d'ordenació de la península de Formentor no es registra fins a l'any 1963 i mai no va arribar a aprovar-se. El 1969 és la Direcció de Costes de les Balears qui es posa al capdavant del projecte i, a petició de l'Ajuntament, redacta un pla especial d'ordenació. Inmobiliaria Formentor hi al·legà en contra i tampoc no arribà a tenir el vistipalu. Una curiosa nota escrita a mà en l'expedient dirigida al llavors batle, Bartomeu Siquier, adverteix: "Com saps, el ministre hi té especial interès".
El 1973 Inmobiliaria Formentor fa un nou intent d'aprovar un pla d'ordenació que tampoc no va prosperar. Preveia una població de 48 mil habitants i fins i tot la construcció d'un forn crematori.
Urbà
És el 1991 quan el Pla General d'Ordenación Urbana de Pollença (PGOU) recull per primer pic com a sòl urbà la urbanització Formentor, tot i que manca de dotació de serveis seguint els criteris de consolidació que estableix la Llei del sòl de 1976. Hi ha uns 30 xalets edificats, més o manco el 60 per cent de l'ocupació total. Eren parcel·les molt grans amb les quals fàcilment s'assolia el concepte de consolidació.
El PGOU permetia la construcció de 0,6 metres cúbics per metre quadrat, dues plantes d'altura amb una ocupació màxima del 20% i establia una parcel·la mínima de 2.500 metres quadrats sense limitació màxima del volum de l'habitatge. No hi introduïa requisits mediambientales.
Com es van poder donar a partir d'aquesta data llicències de construcció sense tenir un pla d'urbanització aprovat? El PGOU de Pollença establia per a tot el polígon de Formentor el sistema de cooperació (eren els propietaris qui havien d'assolir un acord per desenvolupar-ho), però el 5 de maig del 1994, a proposta de l'arquitecte municipal, Jaume Carbonero (avui conseller d'Obres Públiques del Govern), se suprimeix el polígon de Formentor, perquè s'entenia que l'estructura de la propietat existent dificultava la possibilitat d'arribar a un projecte de compensació". Aquesta mesura permet concedir llicències a partir d'aquesta data sense projecte de compensació ni d'urbanització aprovat.
La supressió del polígon provocà, a més, que mai no se cedissin a l'Ajuntament els vials i zones verdes.En quin punt es troba la urbanització ara? El maig de 2008, després de set anys de tramitació, el Consistori acceptà l'adaptació del PGOU de Pollença al Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística (POOT), que inclou bàsicament la mateixa estructura parcel·lària, però hi introdueix una unitat d'actuació de caràcter discontinu per la qual per donar llicència de reforma i ampliació a l'hotel Formentor prèviament s'han d'aprovar els projectes de compensació i urbanització.
Incorpora, a més, per primera vegada criteris ambientals, com l'obligació de sembrar cinc pins per cada un tomat. Així mateix, suprimeix l'habitatge de servei permès fins llavors i limita el volum edificable de cada parcel·la a 2.100 metres cúbics.
L'Ajuntament de Pollença treballa ara en l'aprovació d'una nova modificació puntual del planejament, encara per definir, que pugui preservar la fisonomia tradicional d'aquesta urbanització.