02 de setembre 2009

Arquitectura rural dilapidada

dBaleras.cat 2-9-2009
ARCA denuncia l’enderroc “sense pietat” de les cases de Son Santiscle, situades davant Son Moix i datades del segle XVIII. L’entitat ha lluitat des de l’any 2005 per tal que Cort protegís aquest conjunt tradicional

Laura Morral. L'Associació per a la Revitalització del Casc Antic (ARCA) exigirà explicacions als responsables polítics de Cort per l'esbucament de les cases de Son Santiscle, que eren situades davant de l'estadi de Son Moix. Aquest conjunt, conegut també com la Casa Blanca, datava del segle XVIII-XIX i l'entitat n'havia demanat la protecció des de l'any 2005.

"Quantes pèrdues més hem de tenir perquè l'Ajuntament hi consideri la seva responsabilitat i reaccioni", va denunciar ahir el vicepresident d'ARCA, Josep Massot. A més a més, assenyalà que les construccions van ser enderrocades "sense pietat" el cap de setmana de dies 22 i 23 d'agost i recordà que en varen sol·licitar la protecció quan es conegué la notícia que sobre els terrenys que aquestes ocupaven i els de les finques veïnes (Cals Pastors, Ca les Bieles i Can Fontet) es projectava un polígon industrial i de serveis.

La petició d'ARCA s'englobava dins una acció molt més ambiciosa: demanar l'ampliació del catàleg de protecció d'edificis de Palma (PGOU), que des del 1994 no s'havia revisat. "Havien quedat fora d'empara molts béns patrimonials dignes de ser protegits", recriminà Massot. Des d'aleshores l'entitat persegueix, "sense èxit", aquest objectiu.

"Aquesta situació de desprotecció és la culpable que cases com les del Rafal de Son Santiscle hagin pogut ser esfondrades amb total impunitat", explicà.

ARCA retreu que el fet de no ampliar l'esmentat catàleg ha provocat que els darrers anys s'hagin perdut a Palma o estiguin en perill de desaparició molts béns immobles de gran valor, com ara els edificis de Can Granada, Son Cabrer, Son Malferit, Son Güells, Son Falcó, Son Sastre, l'hort de les Ànimes, Ca na Melis, Ca na Vinagre, Son Fornari, Son Groc, Ca l'Eriçó, Son Valentí, Son Ametler i la Teulera. A tot això Massot suma la destrucció "indiscriminada" de molins, safareigs, sínies i síquies. En l'actualitat la zona de Ciutat que es troba en perill d'eliminació "imminent", segons l'entitat, és la del llevant, entre Via de Cintura i Son Ferriol i també entre la carretera de Sineu i el Coll d'en Rabassa.

"Les cases de Son Santiscle eren una bona mostra de l'arquitectura rural tradicional, de la qual queden escassos exemples", conclou el vicepresident d'ARCA.

ARCA denuncia públicament l’esbucament de les cases de Son Santiscle