27 de juliol 2007

Els veïns de Sant Agustí recorren la protecció del convent i l’església

Diari de Balears Digital 27-7-2007

Els afectats no volen que ca seva estigui dins la zona declarada BIC

JOAN SITGES. Felanitx.Els veïns del barri del Convent de Felanitx presentaran dilluns que ve un recurs de reposició contra la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de l’església i tot l’entorn que va formar part del conjunt conventual de Sant Agustí. Els afectats no s’oposen a la protecció d’aquest element patrimonial sinó que demanen que es redueixi la zona de protecció que implica aquesta declaració. «Som partidària que es conservin els monuments, però no entenc perquè ca meva i l’església han de tenir el mateix grau de protecció», es queixa Maria Artigues.
Sebastià Obrador viu i treballa a la plaça del Convent. Ell forma part del col·lectiu veïnal que ha contractat els serveis d’un aparellador i un advocat per defensar la seva causa. Obrador, igual que altres veïns, ha remès diversos informes en el seu nom a la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca argumentant la seva oposició. Els veïns lamenten que el Consell hagi contestat de forma genèrica les al·legacions, en lloc de fer-ho cas per cas i així ho esmenten els afectats en el recurs de reposició.
Per ara el Consell de Mallorca ha rebutjat tots els recursos i totes les al·legacions que ha rebut. Els veïns, però, no descarten més accions legals per evitar una mesura que consideren excessiva. «Jo som el primer que no vull desastres urbanístics al meu poble però casa meva està més enllà de l’antiga porteria del convent, no crec que hi tingui res a veure», es queixa Obrador. La declaració de BIC és la màxima protecció legal que pot tenir un monument. Això implica que els veïns haurien de demanar permís al Consell per poder fer obra o arreglar i pintar les seves façanes. Això és un dels motius de queixa dels veïns: «Han protegit cases que estan en ruïnes i tenen façanes plenes d’esquerdes», afegix Obrador.
Però no tot són desavantatges ja que, segons el que preveu la llei, els afectats també podran sol·licitar ajudes econòmiques per rehabilitar, restaurar o mantenir els seus habitatges. És cert que els veïns hauran de permetre que els experts i estudiosos que ho demanin investiguin dins ca seva. Però, a canvi, els propietaris podran gaudir de privilegis fiscals.