17 de juliol 2007

Can Bordils custodia records familiars

Diari de Balears 17-7-2007
Els arxius privats dipositats contribueixen a la radiografia històrica de Mallorca

N.MARTÍ. Palma.L’Arxiu Municipal de Palma té entre les parets de Can Bordils gairebé quatre quilòmetres de documents, més concretament són 3.610 metres de prestageries plenes de paperassa i de documentació pública. Dintre aquests passadissos, però, hi ha també una petita col·lecció de documents privats i que provenen de les famílies mallorquines o d’intel·lectuals illencs que aporten una nova visió de la història col·lectiva de Palma i de Mallorca.

Per Maria José Massot, de l’Arxiu Municipal de Palma Can Bordils, «els arxius familiars són molt interessants perquè tenen una sèrie de documents privats amb els quals pots estudiar l’evolució de les famílies». D’aquesta manera, continua Massot, «pots esbrinar moltes coses com ara, què menjaven, què conreaven, quin paper tenia l’hereu en la família, com es controlaven les despeses...». Com a arxivista, Massot reconeix que, «particularment, m’agraden molt aquest tipus de col·leccions privades. És un complement molt interessant i on es poden aprendre moltes coses».

L’arxiu municipal de Palma compta entre els seus arxius documents de famílies com són Barceló, Cotoner, Desbrull o Llabrés, entre d’altres. Molts d’ells provenen de famílies nobles de l’llla, tot i que a l’arxiu estan oberts a tot tipus de documents i material; «ens interessa estudiar tots els estractes socials. Estam encantats d’acollir tot tipus de documentació. Tot forma part de la història de la ciutat». Per portar documents a l’Arxiu Municipal, l’Ajuntament estableix quatre vies: la donació, el dipòsit, el pagament d’impostos o la venda. Massot explica, per exemple, el cas d’un home que va comprar una casa a Binissalem i «dins la casa hi havia encara molts documents que no sabia què fer-ne i nosaltres l’hi vam comprar».

De tots aquests documents, l’Arxiu és l’encarregat de restaurar, catalogar i inventariar-lo a fi que els investigadors els puguin consultar posteriorment dins les dependències del mateix arxiu. L’encarregada de restaurar la documentació entrant és Joana Seguí, que dóna una atenció especial als arxius privats, «molts d’ells són fulls sols i plens de pols que s’han d’organitzar, netejar i preparar per a la seva conservació», comenta la restauradora de Can Bordils.

També està dins les tasques de l’Arxiu Municipal la valoració davant la importància d’un arxiu. Un dels darrers arxius estudiats és el de la Família Fausto Morell Orlandis, que en la darrera comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca va ser declarat Bé Catalogat. Per Massot, «aquest arxiu és molt important perquè compta amb els plànols i amb tota la informació referent al Casal Solleric. Si es perdessin aquests arxius, es perdria un tros de la història de la ciutat».

Un altre arxiu important amb el qual compten a Can Bordils és el de l’escriptor, pintor, arquitecte i enginyer Pere d’Alcàntara Peña, de vital importancia per als filòlegs que estudiïn la Reneixença catalana i també per a enginyers i arquitectes ja que, a finals del XIX, Alcàntara Peña ja dissenyà una línia ferroviària entre les poblacions de Felanitx i Portocolom.