26 de juliol 2007

El Consell atura obres a Son Espases, però no l'hospital

Diari de Balears Digital 26-7-2007

L’aturada durarà com a mínim mig any i afecta pàrquing, heliport i part dels serveis
Al subsòl que ha d'ocupar el nou centre hospitalari pus mai se sabrà que hi havia.


J.TORRES. Palma. El Consell de Mallorca decretà ahir una nova suspensió cautelar de les obres que es porten a terme a Son Espases. La suspensió es produeix per fer prospeccions arqueològiques, durarà com a mínim mig any i afecta a la zona que ha d’ocupar l’aparcament, l’heliport i una part de serveis de l’hospital, però no a l’àrea en què ja s’han construït els fonaments del centre sanitari de referència, on l’empresa adjudicatària podrà continuar els treballs perquè s’eliminaren les restes.
La presidenta del Consell, Francina Armengol, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, justificaren la decisió «política» a partir dels informes tècnics dels arqueòlegs, que recomanen ampliar les zones de suspensió per fer excavacions arqueològiques que permetin determinar el valor de les restes detectades. «Ni és una suspensió definitiva ni és total», recalcà Mascaró.
Segons els informes dels arqueòlegs, hi podria haver un jaciment romà a la zona on s’ha projectat el pàrquing i, per tant, la seva construcció estarà condicionada a les restes que es trobin en les prospeccions. Si fossin estructures de valor es podria impedir l’aparcament, fet que faria inviable el projecte de l’hospital, segons reconegué Mascaró. També s’ha trobat una construcció talaiòtica allà on es pretén fer l’heliport i es descarta ubicar-lo aquí.
Ara s’iniciarà el procés perquè les dues arqueòlogues contractades per la constructora facin les excavacions i la suspensió durarà, com a mínim, mig any.
En canvi, a l’espai on pròpiament s’ha de fer l’hospital ni s’aturen les obres ni es faran excavacions. «Mai podrem saber el que hi havia», recalcà la vicepresidenta, perquè es produiren extraccions de terra i s’han posat els fonaments de l’edifici sense el pertinent control previ dels arqueòlegs.
La suspensió aprovada ahir afecta 63.000 metres quadrats, que se sumen als 41.000 suspesos des del 15 de maig. Ara, la superfície aturada és de 104.000 metres, prop de la meitat del solar de Son Espases, de 217.000 metres, dels quals 127.843 són edificables.
El Consell «no escatimarà esforços per protegir» el patrimoni, «serem valents», assegurà la presidenta del Consell. Armengol recalcà que si el Govern del PP «hagués fet les coses bé —referint-se als informes arqueològics— no estaríem prenent aquesta decisió» i afegí que «cada vegada es veu més clar que la decisió del PP» d’ubicar el centre a Son Espases «fou totalment desencertada». «Matas actuà a corre-cuita i no posà per davant ni l’interès general ni la protecció del patrimoni».
Armengol també advertí que la paralització no té res a veure amb la decisió de canviar la ubicació de l’hospital, que correspon al Govern. Tot i això, recordà que els partits del pacte sempre han estat en contra de fer-lo a Son Espases, entre altres motius per la possibilitat que es destruís patrimoni.