17 de març 2010

Ordre d’execució per a la mola de Tuent

dBalears.cat 17-3-2010

Patrimoni amenaça amb sanció l’Ajuntament d’Escorca si no modifica el projecte de restauració de la torre que realitzà sense cap tipus de permís

El Grup per a Estudi de les Fortificacions Balears en presentà la denúncia el setembre passat. Foto: GEFB

Patrimoni dóna dos mesos a l'Ajuntament d'Escorca per "reparar" la restauració de la torre de la mola de Tuent, unes obres realitzades sense permisos del Consell i sense el vistiplau de la Comissió de Patrimoni. Si en aquest temps no es compleixen les prescripcions, el Consell imposarà una ordre d'execució a compte del Consistori, a part de la sanció econòmica pertinent. Aquesta mesura punitiva arriba sis mesos després que el Grup per a l'Estudi de les Fortificacions Balears (GEFB) denunciàs davant el Consell que l'Ajuntament hi havia iniciat les actuacions sense cap tipus d'autorització. "L'Ajuntament d'Escorca presentà un projecte de restauració a la Comissió de Patrimoni, però no s'aprovà. Tot i això, la Sala tirà pel dret i n'inicià la restauració sense permisos", apuntava ahir el responsable de GEFB, Àngel Aparicio, després de conèixer les mesures fixades pel Consell.

Aparicio denuncià que durant aquesta restauració ‘alegal' es pintaren les parets interiors de la torre amb pintura plàstica de color blanc, es reparà la terrassa superior de la torre amb ciment pòrtland i es col·locaren planxes de ferro, tot i que havien de ser de fusta, a la comporta de sortida al terrat de la fortificació. Aquestes tres actuacions no tenien el consentiment ni dels tècnics del Consell ni de la Comissió de Patrimoni, però que l'Ajuntament realitzà igualment a l'anomenada torre de la mola de Tuent, declarada Bé d'Interès Cultural. "Les actuacions suposen una infracció greu per al patrimoni", apuntà Aparicio.

El director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, comunicà ahir al Grup d'Estudi que remetrà un requeriment al Consistori d'Estellencs perquè en un termini màxim de dos mesos elabori un nou projecte de restauració, adequat a la normativa i que, un cop aprovat per Patrimoni, l'haurà d'executar immediatament. Això no obstant, el Consell es reserva posar sancions administratives si no es compleixen els requisits. En cas d'incompliment, tal com ha actuat fins ara, el director insular de Patrimoni anuncià ahir que es farà efectiva una ordre d'execució que haurà de ser abonada en la seva integritat per Escorca.