15 de març 2010

El Consell té 4 mesos per protegir el Guix

dBalears.cat 15-3-2010

Aquest espai d’Escorca es podrà urbanitzar si abans de juliol no s’aprova la modificació del Pla Territorial, iniciada fa més d’un any i mig. També quedaran ‘desbloquejades’ les Àrees de Reconversió Territorial

Quim Torres. El paratge del Guix, a Escorca, quedarà desprotegit i es podrà urbanitzar si abans de quatre mesos el ple del Consell no aprova de manera definitiva la modificació del Pla Territorial, que inicià l'11 de juliol de 2008 i que s'havia de ratificar abans de dos anys. Com que això no s'ha fet, si abans de l'11 de juliol no se n'aprova definitivament la revisió, quedarà sense efecte i, per tant, al Guix es podrien fer habitatges per a més d'un miler d'habitants i no es podria tornar a reiniciar la protecció de l'indret durant anys.

Tanmateix, a més, la modificació que es va iniciar fa més d'un any i mig serví per ‘bloquejar' les Àrees de Reconversió Territorial (ART), les polèmiques permutes urbanístiques que investiga la Fiscalia Anticorrupció. En aquell moment, el Consell impedia el desenvolupament de les ART perquè el condicionava a un reglament que no pensava aprovar. Ara, però, aquest bloqueig també quedaria enlaire si abans de juliol no s'aprova en ple una modificació definitiva del Pla Territorial.

El cert és que per fer efectiva ara l'aprovació definitiva de la modificació, el Pacte (PSOE i Bloc) encara ho té més complicat perquè ja no té la majoria. Per tant, necessitarà els vots d'UM o del PP. El cas és que, fa més d'un any i mig, UM donà suport a la revisió del Pla Territorial per protegir el Guix i bloquejar les ART i el PP, en canvi, s'hi va oposar. Ara, uns i altres intentaran que l'aprovació definitiva es vinculi a la nova revisió del Pla Territorial que volen iniciar PSOE i Bloc per eliminar les ART.

El PP no qüestionaria que s'eliminassin, però s'oposa a la protecció del Guix. UM està a favor de protegir-lo, però, en lloc d'eliminar totes les ART, voldria que es deixàs construir a les dues urbanitzacions de Campos (la Ràpita Est i la Vinyola), reduint-les i limitant-les just a places turístiques. De fet, ja es deixa entreveure que es vincularien les dues modificacions en el pacte que signaren PSOE, Bloc i UM l'octubre i que servia per recompondre el Pacte al Consell. En l'acord es comprometien a modificar el Pla Territorial "amb la intenció de mantenir, modificar, eliminar o reduir les ART". A més, apuntava que la nova modificació s'aprovaria inicialment el desembre, però no passà.
La consellera insular del Territori, Maria Lluïsa Dubón, ja tindria la feina prèvia acabada per dur a ple la modificació definitiva iniciada fa un any i mig, segons deixà entreveure en el darrer ple. Això no obstant, de moment, no s'ha fet cap comissió prèvia al ple per informar d'una imminent aprovació de la revisió.